Сьогодні українці з усього світу зібралися на конгрес

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.06.2010 15:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10560

Сьогодні у Львові розпочався III Міжнародний конгрес української діаспори. Три дні поспіль більше 400 учасників зібрання обговорюватимуть проблеми світового українства у світі, яке претендує на роль посередника між Україною і міжнародною спільнотою.

Що очікують від конгресу української діаспори його учасники?

У Львів приїхали представники української діаспори з майже 30 країн світу. Вони говоритимуть не лише про проблеми своєї громади, але й про те, що Україна мало опікується українцями за кордоном, досі не вироблена програма співпраці зі світовим українством. А ще не оминуть увагою закордонні українці тему політики, яку проводить нова українська влада.

Україна не дбає про українців за кордоном

Українська діаспора Угорщини начислює близько 6 тисяч осіб, а реально це 10 тисяч, зауважила Голова Європейського союзу українців і водночас голова Товариства українців Угорщини Ярослава Хортячі. За чисельністю громада посідає шосте місце. Нині українська спільнота в Угорщині не відчуває підтримки з боку України і негативно оцінює політику нової влади.

«Це два дні спільного мислення, що ми можемо спільно зробити в усіх напрямках роботи від освіти і до презентації українців тут і у світі. Але ми відчуваємо, що скоро не нам буде потрібна підтримка і допомога, а українцям в Україні, яких нова влада заганяє у глухий кут і очікую, чи виживе чи ні національна ідея», каже Ярослава Хортячі.

Михайло Плахотнюк, голова українського культурного центру «Світанок» приїхав з Казахстану, Семипалатинська. Він вважає, що сьогодні Україна втрачає демократичні цінності і хоче почути думку інших представників світового українства. Михайло Плахотнюк зазначив, що громада в Казахстані потребує допомоги для підтримки мистецьких колективів.

«Я на конгресі хочу поділитись нашими наробками, а вони є, а також почути інших людей, як вони живуть і працюють, які мають проблеми. Останні 10 років від України громада в Казахстані не отримала жодної підтримки. Мені, скажімо, для народного колективу дуже потрібні нові костюми. Самі пошити не даємо ради, є проблеми у придбанні музичних інструментів, але 20 років ми вже існуємо і працюємо, щоб передати дітям українське слово, культуру».

Конгрес ухвалить звернення до Уряду

Конгрес світового українства планує ухвалити документ до Уряду з проханням створити окреме відомство чи міністерство, яке б займалось питаннями співпраці з українською діаспорою. Представники якої сьогодні не знають до кого апелювати. Адже мова йде і про обміни між школярами та студентами, громадськими організаціями, розвиток освітніх, культурних, соціальних програм.

Дехто з учасників конгресу зазначав у переддень, що важливо аби українські громади за кордоном не були зачиненими для інших національностей. Адже ті, хто пізнає і полюбить традиції, звичаї, мову, культуру українського народу, ставитимуться до України з симпатією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.