Агітки і життя. Україна продавала зброю Грузії з дозволу Януковича

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 24.06.2010 10:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10570

Основні поставки озброєння з України до Грузії проводилися в 2006-2007 роках, коли уряд очолював нинішній Президент Віктор Янукович.

Про це повідомив колишній глава «Укрспецекспорту» Сергій Бондарчук в інтерв’ю «КоммерсантЪ-Украина».

«Не забувайте, що збройовий експорт жорстко регулюється внутрішнім законодавством. Для проведення яких-небудь постачань необхідний дозвіл служби експортного контролю при Кабінеті міністрів. До речі, основні поставки озброєння в Грузію проводилися в 2006-2007 роках, коли уряд очолював нинішній президент Віктор Янукович», - повідомив виданню Бондарчук.

За його словами, після 2007 року відбулося зниження поставок українського озброєння в Грузію.

«У 2006 році обсяг постачань був близько $65 млн, у 2007-му - більше $81 млн. Потім пішло зниження - близько $50 млн у 2008 році, $8,3 млн у 2009-му. Причому в 2007 році, при Януковичі, проходили й ті поставки, щодо яких тепер час від часу піднімається шум. Там були і літаки, і бронетехніка, і радіолокація, і дивізіон «Бук», - сказав він.

Крім того, Бондарчук висловив стурбованість тісною співпрацею нової влади з Російською Федерацією у сфері виробництва та експорту озброєнь.

«Мене турбує, чи будуть нові люди реалізовувати політику в тому ж ключі, що й в інших галузях, де створюються СП з авіабудування, кораблебудування, атомної енергетики. Якщо буде створено аналогічне СП з «Рособоронекспортом» або «Ростехнологіями», компанія буде просто знищена. Адже ми з ними прямі конкуренти», - заявив колишній глава «Укрспецекспорту».

Довідка. Після російсько-грузинського конфлікту в Південній Осетії в серпні 2008 року, Верховна рада створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань з’ясування обставин поставок зброї та військової техніки в Грузію, яку очолив депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк.

Керівник ТСК багато разів заявляв про законодавчі і фінансові порушення при експорті української зброї в Грузію, звинувачуючи в цьому тодішнього главу держави Віктора Ющенка.

«У нас є певні контракти й наряди, які ми виявили. Тобто, я хочу вам відповідально сказати: кількість поставок боєприпасів і військової техніки взагалі Україною в цей час до Грузії підтверджує, що наше політичне керівництво знало про час військової операції агресії Грузії проти Південної Осетії», - заявив глава ТСК Валерій Коновалюк в одному зі своїх звітів у вересні 2008 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.