Українська діаспора критикує Януковича за антиукраїнську політику

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.06.2010 11:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10572

У закордонному українстві негативно оцінили діяльність Президента Віктора Януковича та його команди, які, на думку представників діаспори, ведуть антиукраїнську політику.

Про це заявляли делегати третього Міжнародного конгресу української діаспори, який розпочався у Львові.

Понад 400 представників світового українства з 28 країн світу з 23 до 25 червня обговорюватимуть питання національної ідентичності українця за кордоном, нові виклики у сучасному світі, які постають перед громадами, вироблятимуть програму своєї діяльності.
Представники закордонного українства дуже чітко висловили свої критичні думки щодо політики нової влади в Україні.

Вони заявили, що Президент Віктор Янукович та його команда відійшли від проєвропейських і євроатлантичних прагнень України, підписали антиукраїнський документ щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Криму, ініціюють ідею об’єднання компаній «Нафтогаз» і «Газпром», посилили контроль над ЗМІ, а ще поставили під сумнів героїзм українських провідників Степана Бандери і Романа Шухевича.

Учасники конгресу також вимагають від Віктора Януковича повернути на президентський сайт тематичний розділ про Голодомор в Україні в 1932–1933 роках.

В Україні потрібно захищати українську мову – діаспора

Російська мова в Україні не потребує захисту, як це наголошує українська влада, навпаки, потрібно захищати українську мову, наголосила в інтерв’ю Радіо Свобода голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні.

«Ми відчуваємо, що скоро доведеться не нас підтримувати за кордоном, а велика допомога потрібна буде українцям в Україні, яких дедалі більше нова влада заганяє у глухий кут. Я бачу, до цього все йде, і не можна цього допустити», – каже вона.

Учасники конгресу не мали до кого апелювати, оскільки високі посадовці від уряду та президентської Адміністрації не прибули на зібрання. У вітальній телеграмі Віктор Янукович зазначив, що влада налаштована на діалог, і запевнив українську діаспору, що в Україні державною мовою буде українська.

Однак поет Дмитро Павличко зауважив: «Але не сказано, що українська мова буде єдиною українською мовою. Українську мову виводять з ужитку силою вказівок Президента. Нинішній уряд проти усього, що робить українська діаспора».

Українська діаспора мала б працювати ще активніше

Американка українського походження Роксолана Тим’як-Лончина каже, що українська діаспора має активно працювати попри зміну політики в Україні.

«Наші бажання, наш націоналізм у діаспорі не змінився. Може, ми маємо сильніше попрацювати і не віддалятись від України, а, навпаки, стосунки з українцями мають бути ближчими. Важливо, щоб закордонні українці могли краще вивчати українську мову, бо це корінь народу. Мені важливо, щоб мої діти говорили українською, бо так вони будуть чутися українцями», – каже вона.

За даними конгресу, українська діаспора у світі налічує 20 мільйонів українців. А це майже половина населення України, і до думки світового українства Президент зобов’язаний дослухатись, як це роблять перші особи цивілізованих держав, зазначали учасники зібрання. Адже українці за кордоном презентують Україну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.