У Молдові відзначатимуть День радянської окупації

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.06.2010 15:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10577

Виконуючий обов’язки президента Молдови, спікер парламенту країни Міхай Гімпу оголосив 28 червня Днем радянської окупації.

За словами глави Молдови, у цей день по всій країні пройдуть відповідні пам'ятні заходи. Влада також ініціювали будівництво на центральній площі перед будівлею уряду Кишинева пам'ятника жертвам радянської окупації і тоталітарного комуністичного режиму.

Окрім того, у відповідному указі вимагається від Росії як від правонаступника Радянського Союзу "беззастережно і в терміновому порядку" вивести війська і озброєння з Молдови. Наразі російські військові-миротворці перебувають в невизнаній Придністровській Молдавській Республіці у складі міжнародного контингенту.

28 червня 1940 року, виконуючи вимогу СРСР, Румунія вивела свої війська і адміністрацію з Бессарабії і Північної Буковини, які вона окупувала з 1918 року, і регіон відійшов до Радянського Союзу. Другого серпня 1940 року на частині цих земель була утворена Молдавська РСР, до складу якої увійшли шість бессарабських повітів і шість районів з лівого берега Дністра, які з 1924 року входили у Молдавську АРСР у складі Радянської України.

Як заявив Гімпу, представляючи в четвер свій указ, Бессарабію і Північну Буковину "СРСР окупував силою зброї, всупереч волі населення цього краю".

Раніше комісія з вивчення тоталітарного комуністичного режиму, створена за ініціативою президента країни, підрахувала, що в радянський період Росія завдала Молдові збитків у розмірі 27,8 мільярда доларів.

Нагадаємо, наприкінці травня Гімпу заявив про намір запропонувати парламенту оголосити Партію комуністів поза законом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.