Гримаси законотворчості. У що може трансформуватися добра ідея

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 24.06.2010 17:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10580

Уряд пропонує законодавчо дозволити службовцям, які займаються публічною діяльністю, інформувати уповноважені структури один про одного.

Зокрема, у проекті закону «Про конфлікт інтересів у діяльності публічних службовців», розданому учасникам засідання Ради регіонів, пропонується визначити, що публічний службовець, який має достовірні, на його думку, відомості про наявність конфлікту інтересів у діяльності іншого публічного службовця, зобов’язаний невідкладно надати такі відомості уповноваженій особі у порядку, визначеному цим законопроектом.

Також з подібною інформацією про публічного службовця до уповноваженої особи, відповідно до законопроекту, можуть звернутись фізичні і юридичні особи, які володіють відповідною інформацією.

В цілому законопроект впроваджує такі терміни як «конфлікт інтересів», «потенційний конфлікт інтересів» і дає їхнє визначення. Зокрема, “конфлікт інтересів” - це протиріччя між особистими і службовими інтересами публічного службовця, наявність якого може вплинути на об’єктивність і неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи утримання від вчинення певних дій у процесі його службової діяльності.

Проект визначає коло суб’єктів, на яких поширюється цей закон, зокрема, Президента України, народних депутатів, членів Кабінету міністрів, інших посадових осіб зі спеціальним статусом.

Також впроваджується новий спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної служби.

Законопроектом закріплюється положення щодо декларування доходів і витрат публічних службовців та процедура моніторингу декларацій.

Встановлюється обмеження щодо використання службового становища на отримання подарунка, що може призвести до конфлікту інтересів.

Проект передбачає прийняття кодексів етики, а також правил щодо конфлікту інтересів у діяльності окремих публічних службовців зі спеціальним статусом.

Пропонується закріпити гарантії щодо захисту осіб, які сприяють виявленню конфлікту інтересів у діяльності публічних службовців, та встановити дисциплінарну відповідальність за порушення норм закону щодо конфлікту інтересів до всіх публічних службовців, крім тих посадових осіб, яких через їхній соціальний статус неможливо притягнути до відповідальності за порушення вимог цього законопроекту (зокрема, йдеться про Президента та народних депутатів).

20 березня 2009 року подібний законопроект «Про доброчесну поведінку осіб, уповноважених на виконання функцій держави, органів місцевого самоврядування» було відхилено парламентом. Тому Головдрежслужба розробила вищенаведений проект закону.

Як пообіцяв міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов, законопроект буде внесений на розгляд Верховної Ради до 1 вересня поточного року.

Від “Аратти”: на цьому конкретному прикладі законотворчого мислення, ми вочевидь побачили, що наразі у владі люди, які, мабуть, фізіологічно не здатні уявити щось відзначне від реліктового совка сталінського пошибу.

Нас від душі розвеселив прикол щодо можливості фізичних осіб написати донос на гаранта у компетентний орган. Це, навіть нове, так би мовити, удосконалення фарисейства, у порівняні із часами Берії та Єжова. Бо тоді совєтські громадяни регулярно користувалися правом писати доноси один на одного, але ні в якому разі не на "батька всіх народів і дітей", який, за посадою, прирівновався до комунстичного бога.

До речі, у нас логічно виникло питання: а хто у випадку прийняття цього закону стає єдиним джерелом влади в Україні? "Компетентнимй орган" чи народ?

Проте, зрозуміло одне: наразі чиновницька братія проявляє суто совкову "комсомольську активність", активність, яка помножена на некомпетентність і убогість мислення, вже коштувала українцям мільйони життів співгромадян, закатованих у буцегарнях і заморених голодоморами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.