Незалежні експерти рекомендують Києву багатовекторність газової політики

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 25.06.2010 10:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10585

Незалежні експерти рекомендують урядові створити спеціальну робочу групу з розробки пропозицій для Брюсселя. Разом з тим не менш важливою вони вважають активізацію переговорів з Москвою щодо гарантій газопостачання.

Попри відсутність конкретних рішень, незалежні експерти позитивно оцінюють наслідки візиту міністра палива та енергетики Юрія Бойка до Брюсселя у середу.

Позитивним для України назвав відновлення контактів з Єврокомісією і переговорів про спільну з ЄС модернізацію української ГТС президент Київського міжнародного енергоклубу Олександр Тодійчук.

Він сказав Deutsche Welle, що Києву сьогодні вкрай необхідний сильний союзник для збереження транзиту російського газу до Європи через українську територію: "Союзник – це гарантія завантаження української газотранспортної системи. Тому, що Євросоюз може вплинути на Росію. Ідеальний варіант – це зупинка розвитку проекту "Південний потік".

За словами Тодійчука, сподівання на втрату актуальності російського проекту газогону "Південний потік" в обхід України дає висловлена Юрієві Бойку комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Еттінгером підтримка Євросоюзом побудови альтернативного газогону "Набукко".

Експерти: координація дій з Мінськом – слушна ідея

Разом з тим, експерт рекомендує українському уряду створити спеціальну робочу групу з розробки чітких пропозицій для Брюсселя й одночасної активізації переговорів з Москвою щодо гарантій газопостачання.

Тодійчук вважає за доцільне "йти у наступ по всіх напрямках". Зокрема, він схвалив пропозицію депутата В'ячеслава Кириленка почати переговори з Білоруссю та іншими транзитними державами про спільну транзитну політику.

Водночас, експерт закликав розуміти "делікатність нинішньої ситуації" і максимально намагатися "не дратувати Кремль", дотримуючись виключно прагматичного підходу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.