Пам’ятник Сталіну демонтовано в Горі - на його батьківщині

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.06.2010 17:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10595

Пам’ятник Йосипу Сталіну був демонтований минулої ночі на центральній площі в Горі - на його батьківщині, повідомило інформаційне агентство Новини-Грузія з посиланням на телерадіокомпанію “Імеді”.

Пам’ятник Йосипу Сталіну був демонтований минулої ночі

Йосип Сталін (Джугашвілі), один з керівників Радянського Союзу, народився в Горі за одними даними 6 грудня 1878, за іншими - 9 грудня 1879 року.

Жителі Горі не були попереджені про плани адміністрації міста, і порожня площа вранці в п'ятницю стала несподіванкою для городян. За повідомленням "Імеді", демонтаж вівся вночі протягом декількох годин, площа була оточена поліцією.

Пам'ятник буде перенесено на територію будинку-музею Сталіна, що знаходиться в декількох сотнях метрів від центральної площі, повідомляють грузинські ЗМІ.

У мерії Горі журналістам повідомили, що на місці, що звільнилося, планується встановити пам'ятник загиблим під час серпневої війни 2008 року.

Питання перенесення пам’ятника Сталіну з центра міста раніше неодноразово піднімалося політиками

Питання перенесення пам'ятника Сталіну з центра міста раніше неодноразово піднімалося політиками. Відразу після серпневої війни держміністр Грузії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, віце-прем'єр Георгій Барамідзе запропонував прибрати пам'ятник Сталіну з центра міста Горі і зробити його частиною експозиції Музею російської окупації.

Одночасно з демонтажем пам'ятника, представники керівництва Грузії оголосили про зміну статусу будинку-музею Сталіна.

"Будинок-музей змінить своє обличчя і стане Музеєм про музей Сталіна", - сказав на брифінгу в п'ятницю міністр культури Грузії Ніколоз Руруа.

Будинок-музей Сталіна, заснований в 1937 році, займає 3,529 тисяч квадратних метрів, у фондах музею знаходяться 60 тисяч експонатів. До музейного комплексу входять будинок, де він народився, двоповерхова експозиційна будівля з вежею і особистий вагон Сталіна. Серед експонатів музею - посмертна маска Сталіна, одяг, люльки, і повністю перенесений особистий кабінет Сталіна в Кремлі.

Від “Аратти”. Враховуючи специфічне ставлення мешканців Горі до свого земляка (автор цих рядків проходив строкову військову службу в цьому грузинському місті), можна впевнено заявити, що це був досить мужній крок грузинської влади заради остаточного розриву з радянською комуністичною ідеологією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.