Українські вчені розробили принципово нову концепцію забезпечення українців якісною водою

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.06.2010 18:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10596

Інститут колоїдної хімії та хімії води імені Думанського НАН України розробив принципово нову концепцію забезпечення населення України якісною питною водою, заявляють вчені.

Українці питимуть найчистішу воду?

Про це повідомляє директор інституту, академік Владислав Гончарук.

Інститут розробив принципово нову концепцію забезпечення населення України якісною питною водою, яка схвалена Кабінетом Міністрів України (18.02.08 № 798/1-08 п. 5), Радою Національної безпеки і оборони України (27.02.09) і спільним засіданням Президії НАН України та Колегії Міністерства з питань житлово-комунального господарства України (Рішення спільного засідання від 28.10.09), повідомляє Гончарук.

Також Інститут розробив принципово нові ДСТ, що не мають аналогів у світі, у яких передбачена не тільки повна відсутність всіх типів токсикантів, а й запропоновано нові методи контролю якості вод на основі біотестів, що дають узагальнену характеристику ступеня або відсутності токсичності води, заявив академік НАН України.

Для технічного забезпечення реалізації нової концепції Інститутом запропоновані установки підготовки високоякісної питної води колективного та індивідуального використання. Установки можуть використовуватися як у сільських, так і в міських населених пунктах. Такі установки введені в експлуатацію в містах Київ, Донецьк, Львів, Херсон, Ялта, Мукачево, Берегове, Пологи, Бориспіль, Прилуки, Васильків, Харків, Новоазовськ, Барвінкове, Хмельницький та інших місцях, де вони розміщені в лікарнях, дитячих закладах, установах і на підприємствах водоканалів.

Реконструкція тільки однієї водопровідної станції в м. Києві потребує до 10 млрд.грн.

А реалізація цієї принципово нової концепції, запропонованої академіком НАН України В. В. Гончаруком, дозволить заощадити сотні мільярдів гривень, і протягом 2-3-х років забезпечить все населення України високоякісною питною водою з мінімальними витратами, у сотні разів меншими.

Для ефективного контролю якості отриманої води необхідно в найкоротші терміни зареєструвати новий ДСТ "Вода питна. Вимоги та методи контролю якості", розроблений під керівництвом академіка НАН України Гончарука, який пройшов повне погодження в установленому порядку, з усіма міністерствами і відомствами, і вже певний час перебуває на затвердженні в Держспоживстандарті України.

"Після реалізації нової концепції та ДСТів на питну воду весь цивілізований світ буде рівнятися на Україну, але для цього важливо, щоб документ не загубився в кабінетах, а найближчим часом був затверджений Держспоживстандартом України" - сказав Владислав Володимирович Гончарук, академік НАН України, Директор Інституту колоїдної хімії та хімії води НАН України.

Нагадаємо, в березні група дослідників заявила, що Вміст шкідливих для здоров'я речовин у київській водопровідній воді перевищує гранично допустимі за чинним нині ДСТ показники у 2 і більше разів. "Забруднення поверхневих вод досягло такого рівня, що можна говорити про наближення катастрофи. Нинішня зима посилила ситуацію", - заявив заступник директора з наукової роботи Українського державного науково-дослідного інституту проблем водопостачання, водовідведення та охорони навколишнього природного середовища УкрВОДГЕО Володимир Кoстенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.