Уряд ФРН шокований затриманням Ніко Ланґе в Україні

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 29.06.2010 10:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10598

Досі немає офіційних пояснень причин затримання керівника київського бюро Фонду Конрада Аденауера в аеропорту «Бориспіль». У Берліні неприємно здивовані інцидентом і вимагають розслідування.

Канцлер ФРН Ангела Меркель у робочому кабінеті

Офіційний Берлін спантеличений тим, що представника Фонду Аденауера Ніко Ланґе, який вже три роки працює у Києві, за вказівкою СБУ не впускали на територію України. Скасування заборони в’їзду вдалося домогтися лише після втручання федерального уряду, повідомив на прес-конференції у Берліні речник Крістоф Штеґманс. За його словами, уряд у майбутньому пильно слідкуватиме за діями українських властей у цій справі. «Сподіваємося, що Україна не чинитиме перепон роботі німецьких фондів і діятиме у відповідності до європейських стандартів», - наголосив речник.

"Неординарна ситуація"

У головному офісі фонду Аденауера у Берліні події в аеропорту «Бориспіль», де Ніко Ланґе протримали десять годин в ізоляторі для «нелегалів», назвали «неординарною ситуацією». У фонді наполягають на повноцінному розслідуванні інциденту.

Газета Frankfurter Allgemeine Zeitung із посиланням на власні джерела повідомляє, що для врегулювання ситуації німецькій стороні довелося контактувати особисто з главою СБУ Валерієм Хорошковським. У справу довелося втрутитися, зокрема, Президенту Європарламенту Єжи Бузеку, пише FAZ.

Ніко Ланґе

Сам Ланґе не виключає, що його затримання може бути пов’язане з роботою фонду. Серед основних партнерів німецької організації, яка спеціалізується на політичній освіті та експертизі, партія «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко.

Ніко Ланґе в інтерв’ю Deutsche Welle нещодавно гостро розкритикував українське керівництво за авторитарні тенденції.

Київ не коментує

Офіційний Київ поки утримується від коментарів щодо затримання Ланґе. Депутати від Партії регіонів теж уникають цієї теми. Перший заступник голови Комітету із закордонних справ, депутат від Партії регіонів Володимир Вечерко заявив, що «на даний момент він не володіє жодною інформацією» щодо пригоди, яка трапилася з Ланґе.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.