Журналісти винайшли спосіб боротьби з цензурою

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.06.2010 12:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10601

Журналісти з країн, де на інтернет накладена сувора цензура, отримали «онлайн-притулок», спеціальну службу у всесвітній мережі, яка навчить і допоможе журналістам обійти цензуру, поширити інформацію і залишитися анонімними.

Цю службу у співпраці з комп’ютерною фірмою надає міжнародна організація «Репортери без кордонів».
«Репортери без кордонів» у співпраці з компанією XeroBank надають можливість «громадянам інтернет-простору» швидко і анонімно поширити свою інформацію, користуючись безкоштовною зашифрованою електронною поштою.

Адже, хоча інтернет був найдоступнішим і найвідкритішим способом передачі інформації для журналістів, блогерів та дисидентів у країнах, де інші засоби масової інформації зазнають утисків, із розвитком технологій державні служби контролю дійшли і до інтернет-цензури.

Країн, які потребують нової послуги, стає дедалі більше, говорить керівник відділу нових засобів масової інформації «Репортерів без кордонів» Люсі Морійон.

Зокрема, цього року до списку країн, які є під спостереженням організації, в яких ставлення до інтернету викликає занепокоєння, долучилася Росія.

У Росії, де держава взяла під контроль головні засоби масової інформації, інтернет став головним способом поширення інформації, але ця свобода є під загрозою через арешти та переслідування блогерів і блокування сайтів, які вважають «екстремістськими», заявляють «Репортери без кордонів». Наприклад, саме під цим приводом було закрито інформаційний сайт «Інгушетія.ру».

Правозахисники і комп’ютерники гарантують безпеку

Технічно безпеку тих, хто вийде на контакт із новим «притулком», забезпечать сучасні технології збереження приватності в інтернеті, зокрема, сполучення через зашифрований канал. Кореспонденцію від онлайн-журналіста буде практично неможливо відстежити – кодований сигнал спрямовуватиметься вперемішку з десятками тисяч інших через мережі кількох країн.

Щоб скористатися «інтернет-притулком», який працює з 10-ї до 18-ї години за центральноєвропейським часом від понеділка до п’ятниці, потрібно наперед домовитися про контакт електронним листом за адресою shelter@rsf.org.

Працівники служби нададуть користувачам найкраще наявне програмове забезпечення для шифрування даних і оминання цензури в інтернеті та інформацію, як ними користуватися.

Через цю службу, яку розробила компанія, що спеціалізується на безпеці інформації, можна буде пересилати і відео та аудіоматеріали.

А в майбутньому, як планують «Репортери», їхній «притулок» матиме й спеціальний сайт, на якому публікуватиметься заборонена в окремих країнах інформація.

За підрахунками організації, близько 60 країн запровадили ту чи іншу форму цензури в інтернеті. Фільтрують інтернет десь 40 із них. За ґратами у світі перебуває приблизно 120 веб-журналістів, блогерів та громадян, які поширюють інформацію в інтернеті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.