Американський вчений розгадав код Платона

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.07.2010 04:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10628

Американський математик та історик науки Джей Кеннеді, який працює в Манчестерському університеті у Великобританії, оголосив, що розкрив таємний код, прихований у творах старогрецького філософа Платона.

Його стаття на цю тему опублікована в американському науковому журналі “Apeiron”, а її чернетка доступна на сайті Манчестерського університету.

Як стверджує Кеннеді, Платон розділяв піфагорійські уявлення про музику сфер - нечутну музичну гармонію Всесвіту - і свої твори будував за законами музичної гармонії.

"Один з найвідоміших платонівських діалогів, “Держава”, розділений на дванадцять частин, за кількістю звуків у хроматичній музичній гаммі, уявлення про які були у древніх греків. Причому, на кожен “стик” припадають фрази, які так чи інакше відносяться до музики або звуків", - заявив дослідник.

Ноти, які відповідають цим “стикам”, інколи звучать гармонійно, а інколи - дисонансом, причому в першому випадку у відповідній частині діалогу йдеться про щось радісне, а в другій - про війну, смерть та інші неприємності.

Кеннеді зауважує, що настрій читача змінюється відповідно до прихованих музичних переходів у тексті, так що читач ніби сам стає музичним інструментом, на якому грає автор.

Суть таємного послання Платона, на думку Кеннеді, полягає у тому, що світом правлять не боги, а вищі закони, які можуть бути описані мовою математики або музики. Вчений зазначає, що його висновки вже підтримані багатьма фахівцями із старогрецької теорії музики і філософії, повідомляє Lenta.ru.

Раніше ми повідомляли про роботи російського вченого-фізика Анатолія Акімова, який підводить наукову базу під факт існування Всевишнього (він стверджує, що Всесвіт розвивається за єдиним законом і керується миттєво з єдиного центру, як персональний компьютер), а німецькі вчені-математики, з свого боку, з імовірністю 62%, дійшли висновку, що Бог існує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.