Президент Янукович незадоволений боротьбою з наркотиками

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.07.2010 12:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10634

Під головуванням Глави держави в Адміністрації Президента України відбувається нарада з керівниками правоохоронних та інших державних органів з питань протидії злочинності та посилення боротьби з наркоманією.

У своєму вступному слові Віктор Янукович, зокрема, сказав: «Наша сьогоднішня нарада покликана необхідністю перейти до рішучих заходів з подолання, на мій погляд, критичної ситуації, пов’язаної зі зростанням злочинності у країні, повідомляє прес-служба.

Безумовно, переважна кількість проблем виникла не сьогодні і не вчора. Вона залишилася нам у спадок від наших попередників. Змушений констатувати, що боротьба зі злочинністю та незаконним обігом наркотиків велася, та, поки що, я підкреслюю – поки що – ведеться безсистемно, хаотично та неефективно. На жаль, я не відчуваю ініціативи з боку правоохоронних органів. Так само як і застережень – тих, які були б, на мій погляд, природніми з боку Міністерства охорони здоров’я.

Я не стану детально аналізувати статистику та види злочинів. Це зробить після мене Геннадій Андрійович Васильєв. Наголошу лише, що ані мене як Президента, ані 46 мільйонів громадян України категорично не задовольняє стан справ із забезпеченням законності у державі.

Хочу наголосити: ця розмова ініційована мною особисто, а не правоохоронними структурами. Тому прошу присутніх зробити відповідні висновки. Мої висновки ви почуєте дещо пізніше.

Мене непокоїть не стільки ситуація зі злочинністю та боротьби з обігом наркотиків, як неадекватність її оцінки у суспільстві та окремими керівниками силових структур.

Вважаю формальним та час від часу безвідповідальним ставлення керівництва відповідних структур до виконання покладених на них обов’язків. Багато чого робиться поки що за інерцією, так, як робилося останні роки. Наведу короткі, але показові приклади.

Тяжкі злочини зросли в середньому по країні на 40%. Найвищі показники – в Автономній Республіці Крим, а також Дніпропетровській і Кіровоградській областях. При цьому до 71% з 77,4% знизився показник розкриття злочинів. А в Криму та на Дніпропетровщині він знизився до 62% і 65% відповідно.

Тому висновки спільних робочих груп Генпрокуратури та МВС, які досліджували ситуацію на місці, як на мене, є сумнівними. Виявляється, що у Дніпропетровській області зростання злочинності спричинили кризові явища у соціально-економічній сфері регіону. А на Кіровоградщині злочинність зростає через соціально-політичні причини. Хочу запитати у відповідних керівників – які саме «соціально-політичні» аспекти ви маєте на увазі?

Мене особливо непокоїть ситуація з поширенням в Україні наркотичних засобів, особливо серед неповнолітніх. Я вважаю недостатніми дії правоохоронних органів з викорінення та попередження цього зла. А можливо, й злочинними.

Про яку роботу можна говорити, якщо через Інтернет-магазини можна придбати увесь асортимент наркотичних засобів? Ви знаєте про це, шановні керівники? Міністри, Генеральний прокурор?»

Глава держави продемонстрував учасникам наради і представникам ЗМІ зразки наркотичних засобів, контрольну закупку яких зробили співробітники відповідного управління Адміністрації Президента при підготовці до сьогоднішнього заходу – на виконання доручення Глави держави. Серед закуплених речовин – маріхуана, кокаїн, інші наркотичні, особливо небезпечні психотропні речовини та деякі засоби, що відпускаються за рецептами.

«Чому досі існують «мережеві магазини» із розповсюдження наркотичних засобів? Чому вільно порушується українське законодавство та відповідні міжнародні зобов’язання? Хто несе за це відповідальність? Хто травить людей, молодь?», – запитав Президент.

«Критично незадовільною є ситуація з регулюванням обігу наркотичних і психотропних речовин в Україні. І Міністерство охорони здоров’я цим питання займається незадовільно. Наприклад, у наших сусідів заборонених речовин удвічі більше. А у нас можна все, що завгодно придбати, і обіг цих речовин йде у тому числі через заклади охорони здоров’я.

Як наслідок, наркодилери зосередили свої зусилля саме на постачанні цієї отрути в Україну. Фактично – це бандитизм з офісним обличчям. Адже у цьому випадку закон захищає інтереси наркомафії. Ініціативи з боку МОЗ немає ніякої.

Я можу назвати чимало фактів, які свідчать про критичність ситуації у сфері боротьби зі злочинністю. Але моя мета – знайти ефективні методи вирішення цих проблем. Тому прошу виступаючих зосередитися виключно на конкретних пропозиціях.

Результатом сьогоднішньої наради я бачу план дій щодо системної та безкомпромісної боротьби зі злочинністю та незаконним обігом наркотичних речовин.

Безкарність окремого злочину є вироком для усього суспільства. Кожний непокараний злочин породжує наступний злочин. Ми мусимо перервати цей страшний ланцюг злочинності і дати людям віру у надійне і безпечне майбутнє», – наголосив Глава держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.