Матвієнко оскаржив рішення Донецького адмінсуду щодо Бандери у Вищому адміністративному суді

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.07.2010 01:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10643

Голова Української республіканської партії «Собор», народний депутат України Анатолій Матвієнко подав касаційну скаргу на рішення Донецького адміністративного суду щодо визнання незаконним Указу Президента України про присвоєння звання Героя України Степанові Бандері.

«Як і мільйони українських громадян, я вважаю, що це судове рішення є політичним і не правовим. Спекуляції довкола ролі Степана Бандери – людини, що віддала життя за українську державність - в історії України не можуть не викликати відрази», - вважає лідер УРП «Собор», повідомляє прес-служба партії.

Окрім того А.Матвієнко відзначає, що судове рішення було ухвалено із грубим порушенням законодавства.
«Якщо суд може дозволити собі поставновлювати рішення, відверто нехтуючи вимогами закону – це є свідченням того, що в Україні немає правосуддя. Зрештою, безвідносно до ставлення до особистості Степана Бандери, це завідомо неправосудне рішення повинно викликати обурення у кожного громадянина. Бо ж несправедливий суд означає відсутність реальної захищеності прав і свобод людини», - наголошує Анатолій Матвієнко.

Основними аргументами, що обґрунтовують необхідність перегляду рішення в касаційному порядку, є наступні.

Насамперед слід звернути увагу на те, що Донецький суд, узявши справу до провадження, порушив вимоги ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства. В ч. 3 цієї статті чітко й однозначно визначено: адміністративні справи з приводу оскарження нормативно-правових актів президента України вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна підсудність якого поширюється на місто Київ. Отже, прийнявши до провадження позов громадянина В.Оленцевича щодо оскарження указу президента України, Донецький окружний адміністративний суд явно вийшов за межі наданих йому законом повноважень.

Надуманою підставою для скасування Указу Президента про присвоєння звання Герой України С.Бандері є відсутність у нього українського громадянства. У ст. 3 Закону України «Про державні нагороди» визначено, що звання Герой України є державною нагородою, а відповідно до ст. 5 цього закону державними нагородами можуть бути нагороджені як громадяни України, так і особи без громадянства та іноземці, в тому числі посмертно.

Отже, рішення Донецького апеляційного адміністративного суду у справі С.Бандери також є незаконним.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.