Вчені наблизилися до розгадки походження Місяця

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.07.2010 18:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10669

Японський зонд Кагуя виявив на Місяці породоутворюючий мінерал олівін. Мінерал містить магній і залізо, і входить до складу мантії Землі.

Це відкриття дозволить вченим прояснити питання походження супутника.

Згідно з даними більшості астрономів, Місяць утворився близько 4,5 мільярда років тому, при зіткненні Землі з великим небесним тілом, яке вибило з молодої планети величезний шматок розплавленої матерії. Майбутній Місяць був покритий океаном лави, на поверхні якої плавали легкі речовини, затверділі в кору; важкі речовини в свою чергу потонули і згодом сформували місячну мантію.

Вважається, що процеси, що відбувалися при формуванні Місяця, нагадували процеси, що мали місце на Землі. На нашій планеті одним з основних компонентів мантії є олівін, проте на Місяці його виявити не вдавалося - всі свідчення існування цього мінералу були ненадійними.

Автори нової роботи вважають, що олівін разом з іншими речовинами мантії був викинутий наверх через зруйновані астероїдами при падінні ділянки кори.

Астрономи зазначають, що досі дослідникам не вдавалося виявити на поверхні Місяця породу, яка б походила з мантії, а не з різних частин кори. Втім, як зазначають самі автори, для того щоб стверджувати, що олівін є саме в мантії, а не в нижній частині кори, необхідні додаткові дослідження.

Нагадаємо, 15 червня повідомлялося, що американські вчені встановили, що води на Місяці в сотні разів більше, ніж передбачалося.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.