Нардепи запропонували ліквідувати податкову міліцію

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.07.2010 09:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10680

Народні депутати запропонували ліквідувати податкову міліцію і передати її функції Міністерству внутрішніх справ.

Про це пише видання Коммерсантъ-Украина.

Законопроект Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення системи правоохоронних органів з метою поліпшення інвестиційного клімату в державі) був зареєстрований учора чотирма депутатами БЮТ, що входять до так званої групи Портнова (Андрій Портнов, заступник голови Адміністрації Президента). Документ передбачає ліквідацію податкової міліції та передачу МВС її функцій, зокрема перевірки платників податків.

Депутати пояснюють свою ініціативу низькою ефективністю роботи податкової міліції. "З численних скарг і звернень громадян виходить, що податкова міліція фактично дискредитує органи влади та держави: грубо і системно порушує права і законні інтереси громадян, діє непослідовно і непередбачувано, гальмує розвиток економіки і надходження інвестицій, перешкоджає законній підприємницькій діяльності", - йдеться в пояснювальній записці.

Крім того, авторів законопроекту обурює той факт, що співробітники податкової міліції часто звертаються до судів для отримання санкцій на обшуки, виїмки і арешти банківських рахунків. "Такі необґрунтовані звернення мають на меті чинити тиск на підприємців і здійснювати корупційні дії", - заявили вони. Парламентарії підрахували, що в середньому на 540 подань податкової міліції на обмеження конституційних прав громадян припадає тільки одна кримінальна справа, що у підсумку доходить до суду.

Депутати вважають, що функції податкової міліції може виконувати один з підрозділів МВС - Департамент державної служби по боротьбі з економічними злочинами. Водночас, у них немає впевненості, що міністерство не повторить тих помилок, які, на їхню думку, зробила податкова міліція.

У ДПАУ від коментарів відмовилися. "Ми не коментуємо законопроекти", - заявила Ъ керівник прес-служби адміністрації Тамара Куцай. Разом з тим один з колишніх начальників податкової міліції, який побажав залишитися неназваним, вважає всі законодавчі спроби реформувати податкову міліцію недоцільними, так як це знизить рівень боротьби з податковими злочинами та обмежить доступ податківців до бази даних, яка щоденно оновлюється. "Доганяти податкових злочинців ДПАУ стане складніше, ніж попереджати злочини. І я не думаю, що в період кризи, коли в державі багато інших проблем, необхідно займатися ліквідацією податкової міліції. Від цього ніхто не виграє", - заявив він.

Тим часом у комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримують ідею ліквідації податкової міліції. "У всіх членів нашого комітету позиція однозначна: податкової міліції бути не повинно", - заявив член підкомітету Василь Грицак (Партія регіонів). На його думку, створення податкової міліції, яка займається розслідуванням злочинів тільки за однією статтею Кримінального кодексу - 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), було "даниною моді".

Нагадаємо, що це не перша ініціатива реформування структури податкової міліції. Програма діяльності Кабміну, розроблена урядом Юлії Тимошенко ще у 2007 році, передбачала ліквідацію цього податкового підрозділу.

На початку 2008 року Президент Віктор Ющенко пропонував замість податкової міліції у структурі ДПАУ створити фінансову поліцію при Міністерстві фінансів. А через тиждень після цього народний депутат Геннадій Москаль (НУ-НС) рекомендував Верховній Раді проголосувати за перепідпорядкування податкової міліції МВС.

Трохи пізніше депутат, а нині віце-прем'єр з питань національної безпеки і оборони Володимир Сівкович в рамках Концепції реформування правоохоронних органів ініціював ліквідацію податкової міліції. Але всі ці пропозиції так і залишилися на рівні пропозицій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.