Телескоп ЄС “Планк” побачив “красу неба”

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 7.07.2010 12:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10685

Всесвіт – унікальне середовище, де ми всі живемо. Європейський телескоп “Планк” був відправлений у космос минулого року і надіслав перший панорамний фотознімок зоряного неба.

Європейська лабораторія, яка обійшлася ЄС у 600 мільйонів євро, обробляла окремі фото 6 місяців і врешті-решт створила мапу неба. Нова мапа показує усі небесні світила, включно з тими, які вловлюють лише чутливі прилади на довгих хвилях, невидимих для людського ока.

Дослідники вважають, що нова мапа неба дозволить краще зрозуміти, яким чином формувався розклад світил від часу існування Всесвіту.

На тлі чітко висвітлюється наша галактика Чумацький шлях. «Це вражаюча картина, вияв краси неба», - каже дослідник Європейської космічної агенції Ієн Таубер.

Оскільки мапа відображає лише довгі світлові хвилі, то те, що ми бачимо на зображенні, не є власне зірками. Це скоріше космічний пил та гази, які утворюють зірки.

Особливо цікавими є величезні потоки холодного пилу, які простягаються на тисячі світлових років над і під площиною галактики.

"Ми бачимо на цій мапі газові і пилові структури в складі нашої галактики, що дуже важливо для розуміння того, що відбувається на околицях Сонця і як формуються галактики", - говорить професор Ендрю Джаффе з Імперського коледжу в Лондоні, який також бере участь у проекті " Планк ".

Але хоча ці зображення дуже красиві, з точки зору основного завдання програми телескопа "Планк" вони є перешкодою у вивченні фонового випромінювання, яке на знімку відображується жовтим і фіолетовим кольорами.

Воно відповідає реліктовому мікрохвильовому випромінюванню Всесвіту, що і є головним об'єктом вивчення для цього орбітального телескопа.

Реліктове випромінювання виникло в той момент, коли після Великого Вибуху Всесвіт охолов до тієї межі, коли світло почало розповсюджуватися на значні відстані.

До того протягом більше 300 тисяч років Всесвіт був настільки гарячим, що матерія і випромінювання були в ньому нероздільні, і для телескопів такий космос був би непрозорим.

Точність вимірювань "Планка" складе 5-мільйонну частку градуса. Це дозволить виявити дуже слабкі флуктуації температури, що вносяться, зокрема, галактиками і скупченнями галактик.

Незважаючи на те, що мікрохвильовий фон представлявся спочатку однорідним, ретельний аналіз випромінювання показав, що його інтенсивність коливається в межах 0.0005% залежно від напрямку. Ці крихітні коливання викликані незначною різницею в щільності суміші водню і гелію, яка була в той момент, коли відбувся поділ речовини і випромінювання.

У результаті роботи апарату "Планк" передбачається отримати найточнішу мапу мікрохвильового випромінювання. Дослідження "Планка" також дадуть ученим нове розуміння фундаментальних законів природи, зокрема, сили гравітації, і того, як вона пов'язана з іншими силами у Всесвіті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.