Шпигунський скандал. Росія вже пропонує США обмін на своїх чекістів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.07.2010 16:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10691

Москва в обмін на затриманих у США росіян, підозрюваних у шпигунстві, вишле з країни колишнього полковника ФСБ Сергія Скрипаля, якого було засуджено в 2006 році за шпигунство на користь Великобританії.

Про це в середу, 7 липня, повідомляє Росбалт з посиланням на Незалежний прес-центр. Сергія Скрипаля заарештували в 2004 році.

За даними слідства, він протягом десяти років передавав секретну інформацію спецслужбам Великобританії, в тому числі і дані про російських агентів за кордоном. Він повністю визнав свою провину і активно співпрацював зі слідством. У 2006 році Скрипаля засудили до 13 років колонії суворого режиму.

Раніше повідомлялося, що в обміні на затриманих у США за підозрою в шпигунській діяльності росіян можуть задіяти вченого Ігоря Сутягіна, засудженого на 15 років за державну зраду.

Яким чином відбуватиметься висилка Скрипаля і Сутягіна з Росії в обмін на 10 затриманих у США росіян, не зрозуміло. Офіційного підтвердження інформації про обмін не надходило.

Нагадаємо, міністерство юстиції США оголосило про затримання десяти осіб за підозрою в шпигунстві на користь Росії 28 червня. Ще одного підозрюваного затримали 29 червня в аеропорту міста Ларнака на Кіпрі, однак йому вдалося втекти від правоохоронних органів.

За даними слідства, затримані тривалий час жили в США, їх основним завданням було налагодження зв'язків серед впливових політиків і вербування потенційно корисних американців.

Вашингтон і Москва заявили, що скандал не вплине на відносини між двома країнами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.