Літак на сонячних батареях вирушив у перший цілодобовий політ

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.07.2010 18:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10699

Перший у світі аероплан на сонячних батареях Solar Impulse (інша назва - HB-SIA) вирушив сьогодні у 25-годинний випробувальний політ. Літак злетів з аеродрому Пайерн, який розташований на заході Швейцарії.

Аероплан пробуде у повітрі понад добу

Будівництво літального апарата “Сонячний імпульс” (Solar Impulse) було завершене минулого року. За півроку він встиг зробити десять денних вильотів, один з яких тривав 14 годин. Тепер авіа-конструктори хочуть провести політ за відсутності сонячного світла, повідомляє Компьюлєнта.

Апарат під управлінням Андре Бошберга, несе на собі 11 628 сонячних осередків, чотири двигуни і полімерні літієві батареї. "Імпульс" має крила розмахом 63,4 метра, при вазі всього в 1,6 тонни. "Сонцеліт" розвиває крейсерську швидкість до 70 кілометрів на годину.

“Сонячний імпульс” у польоті

Увесь день апарат триматиме висоту 8,5 кілометрів, а у випадку дозволу на нічний політ, Андре Боршберг поступово знизиться до 1,5 кілометрів.

У 2012 році команда Solar Impulse планує обігнути всю земну кулю. І хоча інженери анітрохи не сумніваються в тому, що він здатний перебувати в повітрі не менше 36 годин без краплі пального, правда, з втомою екіпажу нічого не вдієш.

"Відбувається щось зовсім небачене не тільки в авіації, але і в суспільстві, - зазначив незабаром після успішного старту керівник проекту Бертран Пікар. - Наша мета - показати, що людство зовсім не є рабом викопного палива, що відновлювальні джерела енергії не просто порнографія для ботаніків".

У прямому ефірі за польотом час від часу можна спостерігати тут


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.