Агітки і життя. Куди зникають українські мільйонери?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.07.2010 22:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10703

Податкова адміністрація запевняє: сьогодні в Україні немає жодного мільярдера за рівнем доходів, а кількість мільйонерів, порівняно з минулим роком, зменшилась майже на 1300 громадян.

Соціологи пов’язують це зі спричиненим кризою переходом частини українського бізнесу в тіньовий сектор.

За кількістю мільйонерів лідирує Київ, Дніпропетровськ та Донецьк, а мільярду цього року не заробив ніхто, розповідає Степан Дусяк, директор Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації. Йдеться не про все майно тієї чи іншої особи, а тільки про її задекларовані доходи, наголосив податківець.

«Майже ніхто із українців не розбагатів – навпаки, вони збідніли. Тому що вартість їхніх активів зменшилася у зв’язку із кризою, – зауважує він. – Так, звичайно, у нас є мільйонери, але декларацію подавати про свій статок… От у тій декларації ми б побачили: якщо у нього є кілька квартир у Києві, та ще плюс будинок, то це точно мільйонер, тим більше доларовий».

На результати декларування доходів вплинула фінансово-економічна ситуація минулого року, вважає Степан Дусяк. Покращення поки що немає, сума задекларованих доходів, зокрема, інвестиційних, порівняно з минулим роком зменшилась майже на 4 мільярди гривень.

Багато українців переходить у «тіньовий сектор»

Деклараційна кампанія показала, що, по-перше, рівень життя українців продовжує поступово падати, а по-друге, багато громадян почало переводити свої доходи у «тінь», зазначає Людмила Черенько, начальник відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень Академії наук.

До кризи тіньовий сектор української економіки поступово зменшувався, і були надії, що великі фірми, чиї прибутки складають мільйони гривень, вийдуть «із тіні», говорить соціолог.

«Зазвичай, от економічна криза починається, а десь через рік зменшуються доходи людей, знижуються показники життєвого рівня, – пояснює вона. – Але ця криза унікальна. Обвал рівня життя стався миттєво, разом із економічною кризою».

Головне завдання для України соціолог бачить у стабілізації економіки. Коли це станеться, за рік-два ситуація нормалізуються, і можна буде говорити про докризові тенденції виведення «на світло» українського бізнесу. А поки цього не трапилось, Людмила Черенько прогнозує наразі зменшення кількості робочих місць та подальшу «тінізацію» доходів українських громадян.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.