Щоб догодити російському громадянину Гундяєву, столична рада порушила регламент

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.07.2010 00:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10721

Київська міська рада перейменувала частину вулиці Івана Мазепи в Лаврську, попри протести киян.

Київська міська рада перейменувала частину вулиці Івана Мазепи в Лаврську. За зміну назви проголосували 64 депутати із 61 необхідних. Голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригінець говорить, що ухвалення постанови відбулося з порушенням регламенту. Представники київської громадськості теж виступають проти перейменування, адже саме на цій вулиці знаходиться кілька храмів, побудованих саме за сприяння відреченого від церкви гетьмана Мазепи.

Частина вулиці Івана Мазепи, а саме ділянка від площі Слави до площі Героїв Великої Вітчизняної війни тепер має назву Лаврська. В четвер так вирішила Київрада, незважаючи на протести.

Представники кількох десятків громадських організацій, митці та вчені принесли до міськради звернення з закликом відмовитися від перейменування. Також близько 150 осіб пікетували вранці будівлю КМДА.

Активісти: Перейменування вулиці – подарунок Кирилу

Активістка акції «Мазепа-Forever», Ганна, заявила Радіо Свобода, що таке рішення Київрада ухвалила під політичним тиском. «Міська рада не звернула уваги навіть на Комісію, яка була проти цього в Київраді. Зрозуміло, якщо вони таке рішення прийняли, порушивши декілька регламентних процедур у Київраді, то є певний політичний тиск на депутатів Київської міської ради. Видно, що вони дійсно поспішали зробити подарунок до приїзду Патріарха Кирила в Україну», – наголошує активістка.

Російський патріарх має приїхати в Україну 20 липня. У червні українські ЗМІ повідомляли, що Патріарх Кирило звернувся до КМДА з проханням перейменувати вулицю Мазепи, де розміщена Києво-Печерська лавра, на вулицю Лаврську.

Та в Московському патріархаті від таких заяв відхрещуються. Голова інформаційного відділу Московського патріархату Володимир Легойда заявив, що Кирило офіційно не звертався до української влади з таким проханням. Щоправда, він відразу ж додав, що Російська православна церква завжди поділяла думку, що вулиця, яка веде до Лаври, має називатися Лаврською.

Заступник голови КМДА Віталій Журавський запевнює Радіо Свобода, що з проханням перейменувати вулицю до нього зверталися саме українські православні віряни. «До мене як до депутата Київради звернулися віряни, і священики, і монахи. І ця тема не нова, ще в 2007 році до Київради були направлені звернення громадськості Києва, і звернення священного синоду Української православної церкви про перейменування вулиці Січневого повстання на вулицю Лаврську, – каже Журавський. – Тому було б справедливо перейменувати частину вулиці Івана Мазепи на Лаврську, адже саме тут знаходиться головна святиня України – Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра».

Пропозиція перейменувати не пройшла усіх необхідних комісій – Бригінець

Натомість бютівець Володимир Бригінець, голова Комісії Київради з питань культури і туризму, вказує на порушення у процедурі перейменування вулиці Івана Мазепи. «Безумовно рішення було внесено з порушенням регламенту, оскільки воно не пройшло профільні комісії з питань місцевого самоврядування, культури та туризму, а також комісію з питань перейменувань. Це ті комісії, які завжди попередньо проходять аналогічні питання», – пояснює депутат Київради.

Бригінець наголошує : Фракція блоку Черновецького (до якої до речі належить і Віталій Журавський), колись дружно голосувала за те, щоб за «вказівкою» Президента Ющенка в Києві з’явилася вулиця Мазепи. Тепер фракція чинного мера так само дружно проголосувала за те, щоб вона стала Лаврською.

Київрада псує імідж столиці

Такі рішення Київради ганьблять імідж столиці України, говорить історик Раїса Панченко. «Просто неможливо за один рік двічі чи тричі перейменовувати вулиці – це взагалі безкультур’я та відсутність всілякої політичної культури!» – зауважує історик.

Пані Панченко наголошує, що за роки свого правління, Іван Мазепа власним коштом побудував 42 церкви. А саме в Києві його коштом було відбудовано усі визначні церкви. Зокрема, на вулиці навколо, якої точаться дискусії, знаходиться декілька будівель та храмів, котрі побудував Мазепа. Але ж так само на цій вулиці знаходиться резиденція церкви, яка у 1708 році наклала анафему на гетьмана і досі її не зняла.

У відповідь на рішення Київради, в суботу, кияни планують новий протест, тепер уже на вулиці Лаврській. Громадські активісти планують вишикуватися вздовж лаврських мурів (до речі теж збудованих гетьманом), утворивши в такий спосіб живий ланцюг.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.