Експерименти над народом. Тігіпко визнав, що проект Податкового кодексу готували поспіхом

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 9.07.2010 12:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10725

Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко обіцяє, що восени уряд подасть до Верховної Ради вдосконалений проект Податкового кодексу.

Про це він сказав в ході Години питань до уряду з приводу реформування податкової системи України, яка проходить у Верховній Раді.

Тігіпко визнав, що поданий до парламенту проект Податкового кодексу мав істотні недоліки. За його словами, уряд стояв перед дилемою: або нічого не подавати до парламенту, або подати проект Податкового кодексу, який є недосконалим.

Як повідомив Тігіпко, уряд здійснив багато напрацювань, зокрема, виключив з проекту ряд положень, які критикувалися. Це, зокрема, “необґрунтовані підвищені штрафні санкції, знято безперечне списання коштів платників без рішення суду, знято посилення адміністративного тиску на суб’єктів підприємницької діяльності, збережена рівноправна відповідальність як платника, так і держави”, - сказав віце-прем’єр.

Тігіпко визнав, що поданий до парламенту проект Податкового кодексу був «напівфабрикатом». Він вважає, що для його вдосконалення необхідно 300 поправок, і тоді «матимемо абсолютно нормальний проект». Він додав, що 5 тисяч поправок, які пропонуються народними депутатами, «це політика, а не економіка».

Як відзначив Тігіпко, «через 10 днів ми зможемо обговорити з професійними людьми, зокрема з представниками опозиції, ті зміни, які ми зараз внесемо».

Віце-прем’єр додав, що будуть проведені консультації, «і восени ми дамо вам хороший документ».

Відповідаючи на зауваження депутатів, Тігіпко заявив, що ні податкова адміністрація, ні податкова міліція сьогодні не потребують посилення своїх функцій. «Я переконаний, що в якихось додаткових повноваженнях вони сьогодні не мають потреби. Дай Бог, щоб вони справилися з тими повноваженнями, які є у них сьогодні», - сказав Тігіпко.

В той же час, сказав він, в новому Податковому кодексі, проект якого зараз відпрацьовується спільно з бізнесменами, буде передбачено посилення адміністрування певних напрямів, щоб «укритися від податків було неможливо».

Від “Аратти”: прослухавши і прочитавши пояснення Тігіпка нардепам, ми так і не зрозуміли, навіщо було робити експеримент над власним народом?

Адже ніщо не заважало уряду, оскільки нібито були сумніви у змісті документу, не пропонувати його до розгляду парламентом, а провести додаткові консультації, громадські слухання, експертні наради і конференції тощо, а потім вже розробити справжній проект закону.

Але, це все почало робитися тільки тоді, коли поданий законопроект викликав збурення платників податків.

Питання так і залишається без відповіді. Що наводить на думку, що урядовці, м'яко кажучи, не щирі. Значить експерименти подібні цьому, триватимуть і надалі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.