Родина Черновецького продає хлібну монополію

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 9.07.2010 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10728

Найбільший у країні хлібопекарський холдинг “Хліб Києва”, який виставили на продаж, належить структурам, близьким до мера Києва Леоніда Черновецького, зокрема його зятя, депутата Київради В’ячеслава Супруненка.

Про це пише "Дєло" з посиланням на Василя Хмельницького, "Київська інвестгрупа" якого поряд з міською громадою була акціонером найбільшого хлібного підприємства країни.

"Ми продали цей актив близько двох років тому (у 2008 році)", - заявив Хмельницький.

Видання відзначає, що враховуючи те, що Черновецький фактично втратив владу в Києві, а його шанси перемогти на наступних виборах - невисокі, прагнення продати компанію виглядає логічним.

ЗАТ "Хліб Києва", у якому об'єдналися хлібозаводи ВАТ "Київхліб" і структури "Київмлина", було створено ще за мера Олександра Омельченка.

За містом було закріплено 51%. Однак у середині 2006 року контрольний пакет міста в "Хлібі Києва" був розмитий у результаті допемісії, а нові акції місто не стало викуповувати.

Нині ж перехід контролю над "Хлібом Києва" до структур мера побічно підтверджує низка подій.

По-перше, те, що Київська адміністрація влітку 2008 року дозволила підвищити ціни на хліб до економічно обґрунтованих (у той час, коли ріст цін на хліб принципово стримували).

Тоді ціни зросли майже вдвічі. Водночас були виділені кошти з міського бюджету (сумарно 36,7 мільйона гривень) на компенсацію збитків підприємства від продажу за цінами нижчими від ринкових в 2007 році й I кварталі 2008 року.

Потім був змінений генеральний директор "Київхліба" Петро Пархоменко та відбулося скорочення персоналу, концентрація виробництва й зміна деяких підрядних організацій, аж до зміни охоронної фірми.

Поки власники "Хліба Києва" не знайшли покупця на таке велике виробництво, пише видання з посиланням на джерела.

Ускладнює пошук інвестора те, що холдинг планують продати єдиним пакетом, а за експертними оцінками, ціна холдингу може скласти близько $70 мільйонів.

Незважаючи на те, що учасники ринку активно обговорюють можливий продаж "Хліба Києва", у самому холдингу про такі плани мовчать. За словами голови наглядової ради "Хліба Києва" Владислава Атрошенка, компанія не займається пошуком інвестора.

Як відомо, ХК "Хліб Києва" заснована в 2004 році. До її складу входять ВАТ "Київмлин", ВАТ "Київхліб", ДП "Київські Хліби".

ВАТ "Київхліб" - лідер на ринку України з виробництва хлібобулочних і кондитерських виробів. За статистикою, кожен сьомий буханець хліба в країні зроблено компанією "Київхліб".

ВАТ "Київмлин" є одним з найбільших у країні виробником житнього й пшеничного борошна. Продуктивна потужність підприємства становить 370 тисяч тонн переробки зерна в рік.

ДП "Київські Хліби" - це мережа з 17 магазинів роздрібної торгівлі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.