Віртуальна реальність. Більшість росіян вважають масовий провал чекістів у США провокацією ЦРУ

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 9.07.2010 17:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10735

Опитування громадської думки в РФ показало, що більшість мешканців країни вважають найбільший з моменту розпаду СРСР шпигунський скандал сфабрикованим американськими спецслужбами.

Як повідомляє Reuters, 53% опитаних Левада-Центром заявили, що арешти росіян, які зізналися у роботі в ролі таємних іноземних агентів, були провокацією, спрямованою на підрив відносин між США та РФ.

Лише кожен десятий опитаний погодився з тим, що затримані в США люди дійсно були російськими шпигунами, а 37% респондентів не змогли відповісти на запитання.

Опитування також показало, що 12% росіян вважають реальним повторення холодної війни, тоді як 58% сказали, що відносини між Вашингтоном і Москвою будуть залишатися добрими.

В опитуванні взяли участь 1600 осіб з 130 міст Росії. Його проведено 2-5 липня.

Нагадаємо, 28 червня в США було затримано десятьох осіб, підозрюваних у шпигунстві на користь Росії. Ще одного підозрюваного затримали 29 червня в аеропорту міста Ларнака на Кіпрі, однак йому вдалося втекти від правоохоронних органів.

За даними слідства, всі затримані тривалий час жили в США, їх основним завданням було налагодження зв'язків серед впливових політиків і вербування потенційно корисних американців. Прокуратура США звинуватила їх в злочинній змові з метою діяти у ролі таємних агентів уряду Російської Федерації без попереднього повідомлення міністра юстиції, а також у відмиванні грошей.

8 липня усі затримані частково визнали провину, після чого суддя зняла з них звинувачення у відмиванні грошей, засудила до термінів, які вони вже відбули в ув'язненні, і розпорядилася негайно їх депортувати. В обмін Росія вислала чотирьох людей (Олександра Запорізького, Геннадія Василенка, Сергія Скрипаля та Ігоря Сутягіна), раніше засуджених за шпигунство.

Сьогодні у Відні відбувся обмін десятьох осіб, затриманих у США, на чотирьох росіян, помилуваних напередодні Президентом Дмітрієм Медвєдєвим.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.