Україна для людей. Чому влада сором’язливо замовчує проблему копанок?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.07.2010 11:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10742

За останні вісім років гірнича справа на Донеччині поступово стає тіньовою, констатують правоохоронці. Нині в області діє більше нелегальних шахт, так званих «копанок», ніж офіційних копалень.

Правоохоронці нарахували двісті копанок. Екологи називають іншу цифру – за їхніми даними, в області працює більше півтисячі саморобних копалень. Які наслідки нелегального добутку вугілля, і хто за цим може стояти?
Масштаби поширення нелегального гірництва у Донецькій області вражаючі: якщо у 2004 році в районі міста Єнакієве діяло приблизно 30 таких копалень, то тепер їх кількість зросла в десятки разів, зазначає головний еколог Донеччини Сергій Третьяков.

Копанка являє собою дірку глибиною до 200 метрів без укріплень. «Кроти» спускаються у копанку по саморобних сходах. Якщо вугілля залягає під кутом до земної поверхні, то праця в такій копальні смертельно небезпечна – ґрунт може завалитись, а на великій глибині можна отруїтись газом із шахти. У копанках працюють люди, які вже мають гірняцький досвід. За приблизними підрахунками, в області 15 тисяч шахтарів працюють нелегально, запиваючи горілкою страх бути заживо похованими під завалами породи.

На Донеччині вже місяць діє оперативна група, яка шукає копанки і документує факти злочинів. Правоохоронці не встигають за нелегалами.

«У нас 200 копанок. За день група, яку ми створили, і котра намагається все це контролювати, максимум може ліквідувати одну-дві-три копанки. Фізично ліквідували, а поряд відкривається інша копанка. Ми не в змозі охопити, оточити повністю східну територію нашої області», – зауважує начальник управління держслужби з боротьби з економічними злочинами В’ячеслав Писаренко.

Вісім років шукають злочинців

До того ж, як кажуть міліціонери, хазяї копанок майже невловимі, а отже – нікому висунути звинувачення. За вісім років, які донецька міліція працює з копанками, так і не вдалося встановити осіб, які розвивають цей небезпечний бізнес. Щоправда, підозра падає на колишніх і теперішніх «вугільних генералів», вважає начальник Донецької інспекції екологічного контролю Віра Флоринська. За її словами, часто-густо копанки виникають на полях старих шахт. Вугілля добувається у рахунок колись списаних запасів.

«Якщо кондиційне вугілля має теплоту згоряння 8 тисяч кілокалорій на кілограм, то для неякісного вугілля з копанки вона може бути 5-6 або 4. Як ми бачимо, його змішують із якісним вугіллям. Тому вугілля з копанки іде не на продаж, а на пункти підготовки вугілля», – говорить Віра Флоринська.

Названі пункти підготовки копалин до продажу – у ланцюжку копанка-споживач заробляють найбільше. Для того, щоб відкрити пункт, не потрібно купувати дорогу ліцензію на розробку надр. Дільці скуповують вугілля з копанок за безцінь. Нещодавно його ціна була лише 200 гривень за тонну. Надалі вугілля просіюють і продають абсолютно легально. За словами правоохоронців, пункти належать представникам великого бізнесу Донецької області.

Заробляють усі

Щодня копанки дають в середньому 10 тисяч тонн вугілля – це прибуток у 120 тисяч гривень на місяць. Отже, хазяї копанок мають змогу сплачувати не тільки мізерні штрафи, але й хабарі місцевим органам влади, припускають правоохоронці. Заробляють на копанках і селяни Східного Донбасу: їм вигідніше здавати свою землю в оренду копачам, аніж вирощувати хліб. Ця земля, родючий донецький степ, потім на багато років втрачена для сільського господарства.

Правоохоронці кажуть: побороти лихо копанок можливо лише змінивши законодавство, потрібні штрафи, вищі за заробітки «кротів», і серйозна кримінальна відповідальність.

Від “Аратти”: проблема копанок - це нагальна проблема шахтарських регіонів, яка, власне й є віддзеркаленням спроможності влади, її справжнього ставлення до людей, до виборців. Цю проблему не вирішували ні Леонід Кучма, ні Віктор Ющенко. Її просто тупо замовчували, згадуючи хіба що тоді, коли ставалася трагедія.

Нинішня влада, яка, за логікою, мала б знати цю проблему предметно, теж слідує традиції попередників. Ви чули, щоб про неї хоч раз публічно висловився Президент Віктор Янукович чи прем'єр Микола Азаров? Ми якось не помітили активності столичної влади у подоланні цього, абсолютно кримінального явища. По партизанськи мовчать і народні обранці. І від влади, і від опозиції.

Хоча зрозуміло, що проблему навряд чи реально вирішити виключно зусиллями місцевої влади. По-перше, очевидно, що корупційна складова явно перевищує всі інші і місцеві чиновники мовчки беруть відкати. По-друге, що також очевидно, правоохоронці наразі не безкорисно виконують лише замовлення конкуруючих груп, а не закон.

Проте, ніякі заборони не ліквідують це ганебне яівище. Адже люди йдуть у копанки не тому, що їм подобається, а тому, що влада абсолютно на них наплювала і не думає створювати можливості для легального заробітку. А їсти, що найцікавіше, хочеться всім і кожного дня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.