Як “прокололися” російські чекісти

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.07.2010 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10744

Влада США прискорила арешти дев’яти росіян, підозрюваних у шпигунстві, після дзвінка Анни Чапман своєму батьку в Москву.

Анна Чапман

Про це повідомляє The Washington Post, посилаючись на джерела в правоохоронних органах і розвідку США. За даними видання, Чапман "у телефонній розмові з Москвою, який, мабуть, прослуховувався владою США, висловила підозри, що її викрили".

Газета зазначає, що ФБР готував арешти 10 російських агентів з середини червня. "Планувалося спонукати Чапман і Михайла Семенка до скоєння за вказівкою інформаторів ФБР дій, які дозволили б інкримінувати їм не тільки обмін таємними повідомленнями з російськими чиновниками", - йдеться в статті. Після дзвінка Чапман у ФБР злякалися, що Служба зовнішньої розвідки Росії попередить нелегалів про можливе викриття.

За версією The Washington Post, 26 червня інформатор ФБР зв'язався з Чапман, і під виглядом російського агента передати підроблений паспорт іншій жінці-агенту. Після зустрічі Чапман купила новий стільниковий телефон і зателефонувала батькові до Москви і комусь іншому в Нью-Йорку. Обидва веліли їй не виконувати завдання, а батько рекомендував віднести підроблений паспорт у поліцію Нью-Йорка. 27 червня Чапман здала паспорт у поліцейську дільницю, проте поліція викликала агентів ФБР, які й заарештували росіянку.

Що стосується Семенка, то, за даними газети, 26 червня другий інформатор ФБР, який видавав себе за російського держслужбовця, переконав його взяти 5 тис. доларів і наступного ранку заховати в парку. Відеокамера зафіксувала, як Семенко поклав гроші в схованку, і незабаром його заарештували.

Нагадаємо, Міністерство юстиції США оголосило про затримання десяти осіб за підозрою в шпигунстві на користь Росії 28 червня. Ще одного підозрюваного затримали 29 червня в аеропорту міста Ларнака на Кіпрі, однак йому вдалося втекти від правоохоронних органів.

8 липня усі затримані частково визнали провину, після чого суддя зняла з них звинувачення у відмиванні грошей, засудила до термінів, які вони вже відбули в ув'язненні, і розпорядилася негайно їх депортувати. В обмін Росія вислала чотирьох людей, раніше засуджених за шпигунство.

9 липня у Відні відбувся обмін десятьох осіб, затриманих у США, на чотирьох росіян, помилуваних напередодні президентом Дмитром Медведєвим. Того ж дня Ганна Чапман, Михайло Семенко, Майкл Зоттолі (Михайло Куцик), Патрісія Міллз (Наталія Переверзєва), Вікі Пелаес, Хуан Ласаро (Михайло Васенко), Річард і Синтія Мерфі (Володимир та Лідія Гурієви), Дональд Хітфілд (Андрій Безруков ) і Трейсі Фоулі (Олена Вавілова) були доставлені до Москви.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.