Україна для людей. Податковий спецназ для українців

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 12.07.2010 14:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10751

Парламент схвалив за основу проект закону, яким в Україні запроваджуються додаткові управління податкової міліції.

Влада каже, що створення спецпідрозділів податкової міліції дозволить ефективніше протидіяти організованій економічній злочинності. Опозиція бачить у тому посилення репресивних важелів впливу на підприємців і підприємництво.

Законопроект, який набуде чинності після остаточного ухвалення у парламенті та підписання президентом, підпорядковує Державній податковій службі, крім вже існуючих підрозділів податкової міліції, ще й спеціально створені нові її підрозділи. До оновленого складу податкової міліції автори проекту віднесли: головне та слідче управління податкової міліції, їхні підрозділи на місцях, а також Управління внутрішньої безпеки Державної Податкової Адміністрації.

Автори законопроекту пояснюють необхідність ухвалення розробленого урядом Азарова законопроекту потребою суттєво посилити роботу підрозділів податкової міліції, насамперед пов'язану з викриттям та припиненням протиправної діяльності міжрегіональних організованих злочинних угруповань, притягненням їх організаторів та учасників до відповідальності.

"На сьогодні злочинними проявами вражені практично всі ключові галузі економіки держави, насамперед, кредитно-фінансова діяльність, паливно-енергетичний комплекс, будівництво, торгівля, зовнішньоекономічна сфера тощо. Реформування соціально-економічних відносин, окрім значних позитивних перетворень, призвело до численних зловживань у сфері господарської діяльності. Фактично економічна злочинність ослаблює підриває соціальну та економічну цілісність держави", - сказано у пояснювальній записці до ініційованих урядом Азарова законодавчих змін.

Водночас парамент відхилив проект опозиційного депутата Анатолія Гриценка, яким він пропонував узагалі зліквідувати податкову міліцію в Україні.

Під час обговорення законопроекту, який посилює роль податкових міліціонерів, Гриценко сказав, що таким чином коаліція запроваджує "податковий спецназ".

"Така новела реформаторів з команди Януковича свідчить про дві речі. Перше - нова влада не вміє і не має наміру піднімати економіку шляхом податкових стимулів (проект Податкового кодексу вже всі належним чином оцінили). І друге – команда Януковича взяла курс на посилення репресивних важелів впливу на підприємця і підприємництво. Податкова міліція має практично необмежені повноваження і може в будь-який момент зупинити (фактично знищити) будь-яке підприємство. Я вже не кажу про "прослушку" і її "можливості".

Гриценко називає нелогічним створення "кишенькової", відомчої міліції у складі податкової адміністрації. За цією логікою, каже дупутат від опозиції, "у складі Антимонопольного комітету треба утворити Антимонопольну міліцію – для протидії порушенням антимонопольного законодавства, у складі Держкомзему – Земельну міліцію, для протидії порушенням земельного законодавства. Повний абсурд, правда?!"


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.