Збитків державі немає, але підозрювані - за гратами

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.07.2010 10:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10760

Виконавче провадження за рішенням Стокгольмського арбітражу, згідно з яким «Нафтогаз» має повернути компанії «Росукренерго» 12 мільярдів кубометрів газу, в Україні не відкрите. А тому на даному етапі говорити про завдання збитків державі передчасно.

Про це заявляє голова парламентської слідчої комісії щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду за позовом «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу» Роман Зварич.
У понеділок на засіданні парламентської комісії щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду за позовом РУЕ до «Нафтогазу» були присутні лише ті її члени, які представляють опозицію. Відкриваючи засідання, голова комісії депутат-нашоукраїнець Роман Зварич повідомив, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко не відповів на запрошення прийти на засідання парламентській комісії.

«Ми жодної відповіді не отримали – ані позитивної, ані негативної, натомість нам повідомили, що пан Бойко підписав якогось листа. Про характер цього листа мені важко судити, бо я його не бачив», – заявив Роман Зварич.

Екс-голову Держмиткому посадили превентивно?

За словами Романа Зварича, комісія отримала офіційну інформацію від Мін'юсту, що виконавчого провадження за рішенням Стокгольмського арбітражу відкрито не було.

«Відповідно до інформації, яка мені надана міністром юстиції, питання зараз на етапі добровільного виконання, що не виключає мирової угоди, – повідомив пан Зварич. – Говорити про збитки, а тим більше про їхній розмір, правових підстав немає».

Юрій Сухов, який захищає колишнього голову Держмиткому Анатолія Макаренка, затриманого СБУ у справі про завдання державі збитків, розповів комісії про порушення прав свого підзахисного. За словами адвоката, він не має доступу до матеріалів справи, оскільки слідство наклало на неї гриф «таємно». Проте офіційно гриф «таємно» у цій справі досі не підтверджений. Юрій Сухов натомість зазначив, що посадовий злочин, в якому звинувачують Анатолія Макаренка, не підпадає під засекречення.

«Вирок» від лідера БЮТ

Юлія Тимошенко на засіданні комісії дала свідчення у цій справі й надала копії угод між «Натофгазом» та «Газпромом». За її словами, газову кризу на межі 2008-2009 років спричинила заборгованість РУЕ.

«Однією з ключових причин, чому Російська Федерація вимкнула газ Україні та ЄС, був борг в 1,7 мільярда доларів. Причому цей борг виник не в «Нафтогазу», а в РУЕ», – зазначила екс-прем’єр.

Юлія Тимошенко звинуватила вищих посадових осіб у змові з керівництвом компанії РУЕ та виклала своє бачення ситуації. За її словами, «цю кримінальну справу проводять – в тому числі, через повністю залежні суди – для того, щоб легалізувати можливість забрати в держави 5,4 мільярда доларів або, зі штрафними санкціями, 12 мільярдів кубометрів газу».

Регіонали визначаються на відпочинку

Політолог Віталій Кулик, звертаючи увагу на позицію депутатів-регіоналів, скептично оцінює перспективи подальшої роботи парламентської слідчої комісії.

«Більшості з них уже немає в Києві, – каже політолог, натякаючи на парламентські канікули. – Очевидно, ця тема перебуває в центрі внутрішньої дискусії в Партії регіонів. І, очевидно, що в них немає остаточно сформованої позиції з цього питання».

За словами експерта, умов, коли не відбувається співпраця між опозиційними та провладними депутатами, що входять до складу комісії, парламентське слідство навряд чи буде ефективним.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.