Україна для людей. Антимонопольний комітет вважає комунальні тарифи в столиці - необґрунтованими

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 13.07.2010 15:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10771

Тарифи на тепло і гарячу воду в Києві економічно необґрунтовані.

Про це на брифінгу в Кабміні Україна заявив глава Антимонопольного комітету України (АМКУ) Олексій Костусев.

"Я думаю, що цей тариф економічно необгрунтований. Крім того, Київ, напевно, єдине місто в Україні, де не визначений виконавець даних послуг. І, якщо вам цю послугу не додадуть, тобто буде недолив, наприклад, то вам не буде до кого не звернутися за перерахунком", - сказав Костусєв.

Також Костусєв зазначив, що комітет не займається встановленням тарифів, але вважає, що перед підвищенням тарифів в Києві повинні були пройти суспільні слухання, які не проводилися. Крім того, на думку Костусєва, в економічну складову тарифів в Києві включено багато витрат, які не обґрунтовані, наприклад втрати в мережах.

Як повідомлялося раніше, в Києві з 1 липня набули чинності нові тарифи на тепло та гарячу воду. "Я не розглядаю це питання сьогодні як підвищення тарифів, я його розглядаю, як виконання умов меморандуму...стосовно приведення тарифів до тих, які діяли 4 міс. в 2009 р. Вони 4 міс. діяли, по ним сплачували", - сказав заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.

Він наголосив, що з 1 липня тарифи на опалення в Києві підвищились на 40%, а загальна вартість квартплати на 16-17%.

За його словами, вартість квартирної плати за 1-кімнатну квартиру збільшиться на 31 грн 6 коп. - до 222 грн 75 коп., вартість 2-кімнатної квартири - на 61 грн 58 коп. - до 423 грн 22 коп. і квартплата 3-кімнатної квартири - на 85 грн 5 коп. - до 580 грн 62 коп.

Голубченко підкреслив, що собівартість 1 ГКал теплової енергії, затверджена Державною ціновою інспекцією, складає 192 грн 58 коп. У тарифах, які сьогодні набули чинності, закладена вартість 1 ГКал на рівні 182 грн (з врахуванням ПДВ).

Він підкреслив, що жоден контролюючий орган не виявив зловживань в ході підвищення тарифів.
Голубченко додав, що у зв'язку з підвищенням тарифів кількість людей, які будуть отримувати субсидії, збільшиться приблизно на 30%. На його думку, на виплату субсидій з міського бюджету буде спрямовано близько 15 млн. грн на місяць.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.