БЮТ заявляє, що оскаржить закон про вибори у Конституційному суді

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.07.2010 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10772

На думку БЮТівців новий закон про вибори до місцевих органів місцевого самоврядування порушує конституційні права громадян.

Ми надаємо текст заяви фракції БЮТ без змін та коментарів:

БЮТ оскаржить закон про вибори в Конституційному суді

Днями депутатська більшість у Верховній Раді в традиційний для неї спосіб – майже не читаючи – проштампувала Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Криму, місцевих Рад та сільських, селищних, міських голів». Він кладе край вільним виборам як таким. Його слід було би назвати законом про обрання депутатами місцевих Рад винятково членів Партії регіонів та деяких її сателітів.

Ці вибори, як відомо, мали відбутися ще в травні, і тепер всім зрозуміло, чому Янукович, грубо поправши Конституцію, зірвав їхнє проведення – для того, щоб виграти час і переписати закон так, як вигідно лише його політичній силі.

Вибори 31 жовтня - це не гра за правилами, це гра з правилами на користь однієї з політичних сил, і не випадково влада призначила їх на «свято» всілякої чортівні.

Цей антидемократичний документ – ще одна цеглина в розбудову в Україні диктатури клану Януковича, диктатури беззаконня та мафіозного криміналу.

По-перше, Янукович повертає порочну, дискредитовану ще за часів Кучми змішану пропорційно-мажоритарну систему виборів. Це – широке поле для застосування адміністративного ресурсу, проведення до місцевих Рад лояльних до влади місцевих жирних котів. За мажоритарною системою завжди перемагали ті кандидати, у яких було більше грошей, і які мали найкращі відносини з владою. Виконавча владна вертикаль вже отримала вказівки зробити все можливе для перемоги кандидатів-регіоналів. Штаби Партії регіонів наказано очолити особисто губернаторам.

По-друге, запровадивши мажоритарну систему виборів, Янукович в той же час позбавив громадян права самовисування власних кандидатур. Більше того, право висувати претендентів на посади міських голів так само визнається лише за політичними партіями, що віддзеркалює прагнення Партії регіонів поставити під власний контроль сотні мерів-господарників, які дозволяють собі незалежність від партійних структур. БЮТ вважає, що мер повинен служити громаді, а не партіям та їхнім лідерам.

По-третє, Янукович звужує права та можливості своїх політичних конкурентів, обмежуючи участь у виборах лише для тих партій, чия місцева організація була зареєстрована за рік до цих виборів. Хоча партії, які входять до БЮТ, мають розгалужену мережу місцевих осередків, ми засуджуємо це рішення владної коаліції, вважаємо його недемократичним і таким, яке перешкоджає оновленню політичних еліт. В цьому питанні, займаючи принципову позицію, ми солідарні навіть з тими партіями, лідери яких своєю псевдонейтральною позицією в другому турі сприяли приходу Януковича до влади.

По-четверте, для тих кандидатів, які будуть «неправильно» вести себе вже під час самої кампанії, у новому законі передбачена довільна процедура скасування реєстрації. Через цю норму існує доволі висока ймовірність, що комісії будуть масово позбавляти «ненадійних» кандидатів права брати участь у виборах.

По-п’яте, самі комісії повністю контролюватимуться владою. Новий закон відмовляється від принципу пропорційного представлення політичних сил у керівництві територіальних комісій. До формування територіальних виборчих комісій не допускаються представники позапарламентських партій, а формування комісій представленими у парламенті партіями дозволяє владі мати в кожній комісії більшість сформовану правлячою коаліцією ПР, КПУ та БЛ.

По-шосте, закон передбачає безконтрольне друкування бюлетенів та відсутність їхнього належного захисту.

Нарешті, Урядом підготовлено і вже внесено на розгляд парламенту законопроект з промовистим номером № 6669, яким фактично узаконюються «каруселі» на виборах. Зокрема, пропонується надати органам ведення Реєстру виборців право тимчасово міняти виборцеві місце голосування без зміни його виборчої адреси.

Більшість відмовилась від всіх альтернативних пропозицій, в тому числі і від законопроекту, внесеного фракцією Блоку Юлії Тимошенко. Наш варіант не лише передбачав проведення місцевих виборів за відкритими списками, коли люди голосують і за партію, і за окремого кандидата, але й запроваджував дієвий механізм відкликання депутата за ініціативи виборців.

Наші дії.

Перше. Фракція Блоку Юлії Тимошенко зробить подання до Конституційного суду щодо неконституційності закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих Рад та сільських, селищних, міських голів». На наше переконання, неконституційність є настільки очевидною, що її не зможе ігнорувати навіть такий суд, яким є КС в його теперішньому форматі, навіть після призначення Януковичем на посаду глави суду його земляка з Макіївки.

Друге. Незважаючи на неконституційність закону, нечесність майбутніх виборів та неминучу фальсифікацію на користь Партії регіонів та її сателітів, партії, які входять до БЮТ, візьмуть участь у місцевих виборах і зроблять все належне, щоб не допустити монополії ПР на владу на місцевому рівні. Губернаторам, до речі, вже наказано подати до правоохоронних органів списки найбільш активних та дієздатних «бютівців» на місцях, які можуть створити реальні проблеми для виборчої кампанії Партії регіонів.

Ми знайдемо технологічну можливість забезпечити спільну участь у виборах всіх партій, які утворили БЮТ та співпрацюють з Блоком в межах об’єднаної демократичної опозиції.

Ми готові до координації дій в межах усього непровладного табору – включно до висунення найкращих та найсильніших кандидатів, які нині належать до партій, чия участь у виборах є обмежена цим драконівським законом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.