Путін звинуватив Грузію в тероризмі і захопленні заручників і згадав Берію

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.10.2006 21:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1078

Президент Росії Володимир Путін заявив, що арешт чотирьох російських офіцерів за звинуваченням у шпигунстві є актом державного тероризму з застосуванням захоплення заручників.

Президент Росії Володимир Путін

Він порівняв дії Тбілісі з політикою Лаврентія Берії.“У Грузії схоплені і кинуті у в’язниці наші військовослужбовці. Це така ознака правонаступництва політики Лаврентія Павловича Берії як всередині країни, так і на міжнародній арені”, - заявив Путін. Він звинуватив Грузію в спробі за допомогою, як він висловився, іноземних заступників спровокувати Москву. “Ці люди думають, що, знаходячись під дахом своїх іноземних спонсорів, вони можуть почувати себе комфортно й у безпеці”, - сказав він.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі в ніч на понеділок, 2 жовтня, прокоментував для представників західних ЗМІ ситуацію з затримкою російських військових за звинуваченням у шпигунстві.

Саакашвілі назвав “надмірно гострою” реакцію російської влади на інцидент. “Ця надмірно гостра реакція, викликана нервозністю, яку вони самі і створюють. Вони стали заручниками своєї власної пропаганди”, - заявив президент Грузії, виступаючи пізно ввечері в Батумі.

Саакашвілі також заявив, що до операції по затримці російських військових не причетні іноземні держави, у тому числі, США. Таким чином грузинський лідер прокоментував слова президента Росії, що заявив раніше: “Ці люди думають, що, перебуваючи під дахом своїх іноземних спонсорів, вони можуть почувати себе комфортно й у безпеці”.

Саакашвілі також повідомив представникам західних ЗМІ, що не вірить у можливість початку Росією воєнної операції проти Грузії. “Я не думаю, що вони настільки нерозумні, щоб застосовувати військову силу”, - сказав президент Грузії.

Економічні санкції, що Росія може ввести стосовно Грузії, Саакашвілі, за його словами, теж не лякають. Президент Грузії нагадав журналістам, що Росія уже ввела заборону на імпорт грузинських вин. “Наші люди вже звикли до економічних проблем, і вчаться з ними справлятися”, - сказав президент Грузії.

У той же час воєнна операція стосовно Грузії не виключена. Як заявив в інтерв’ю виданню високопоставлений представник Міноборони РФ, що побажав залишитися неназваним: “Всі дипломатичні кроки, використовувані при схожому загостренні відносин, вичерпані”. Наступними діями, за його словами, могли б стати розрив дипломатичних відносин і воєнна операція. “Зараз не виключаються жодні варіанти”, - підкреслив представник російського оборонного відомства.

Як відомо, четверо російських військових і декілька громадян Грузії були затримані в Тбілісі за звинуваченням у шпигунстві 27 вересня. Росія вважає арешти своїх військових у Грузії провокацією, відкликала з країни посла і звернулася в Раду безпеки ООН із проханням провести закриті консультації з питання грузино-абхазького конфлікту.

Сьогодні ж Росія припинила сполучення із Грузією за всіма комунікаціями, включаючи поштові. Це перший випадок блокади на теренах СНД. Чи останній?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.