Куріння небезпечніше, ніж вважалося: воно руйнує організм на генному рівні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.07.2010 02:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10808

До численних застережень медиків про те, що куріння призводить до порушень в роботі органів дихання, серцевої системи, ослаблення імунітету і до онкологічних захворювань, додалося ще одне.

Вперше науковцям вдалося встановити зв'язок між курінням і активністю геному. Дим сигарет, потрапляючи в наш організм, стверджують вчені, порушує функції понад 300 генів.

Таким чином, регулярне куріння завдає більше серйозної шкоди організму, ніж передбачалося раніше, повідомляє Spiegel Online.

Група вчених з Південно-Західного фонду біомедичних досліджень (США) під керівництвом Жака Чарльсворта ідентифікували понад 300 генів курців, які за функціональними показниками значно відрізняються від генів некурящих.

"Наскільки руйнівна дія нікотину на організм, демонструє статистика ВООЗ: кожні 6 секунд у світі від наслідків паління вмирає одна людина", - відзначає видання. Команда Чарльсворта поставила перед собою мету встановити, як саме нікотинова залежність збільшує фактори ризику.

У дослідженнях брали участь 1200 чоловік, чверть з яких були курцями. Отримані дані говорять про те, що паління впливає не тільки на окремі гени, але і на цілі мережі взаємодіючих один з одним генів, говориться в статті.

Біологи дійшли висновку, що найбільше страждає імунна система - функції різноманітних генів, які відіграють важливу роль у протистоянні різним захворюванням, порушуються. Крім того, багато процесів, що задіяні у формуванні ракових клітин, протікають під впливом нікотину швидше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.