На поверхні Меркурія знайшли сліди вулканів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.07.2010 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10818

Під час третього космічного польоту повз Меркурій космічний дослідницький апарат Месенджер виявив на поверхні планети сліди вулканічної діяльності.

Як повідомляє автор дослідження Луїз Проктер з Лабораторії прикладної фізики університету Джонса Хопкінса, на планеті виявлено ударний басейн діаметром 290 кілометрів, що отримав ім'я композитора Сергія Рахманінова. У цьому басейні є рівнинні ділянки, які, на думку вчених, утворені вже після появи самого басейну у результаті виверження вулканів.

"Ми вважаємо ці рівнинні ділянки наймолодшими вулканічними відкладеннями зі знайдених на Меркурії. Інші спостереження передбачають, що планета пережила набагато довший період вулканізму, ніж вважалося, можливо, він протягнувся і в другу половину історії Сонячної системи", - пояснила Проктер.

Меркурій - найближча до Сонця і найменша в Сонячній системі планета. Про неї відомо порівняно небагато: повну карту Меркурія вдалося скласти лише в 2009 році на основі даних зонда Марінер-10, який вивчав планету в 1970-х роках, і нового зонда Месенджер.

Месенджер був запущений НАСА в серпні 2004 року. Основне завдання апарата - вивчення Меркурія, на орбіту якого Месенджер повинен вийти в березні 2011 року.

Нагадаємо. що в минулому році міжнародний союз астрономів оприлюднив список офіційно присвоєних кратерам Меркурія назв. Серед них - імена всесвітньо відомих композиторів, письменників, художників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.