Синоптики стверджують, що рекордна спека триватиме щонайменше два тижні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.07.2010 03:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10831

У найближчі два тижні жодних змін у температурному режимі в Україні не буде, заявив начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда на прес-конференції в понеділок в Києві.

Максимальна температура повітря в Києві була зафіксовна в 1936 році - 30 липня позначка термометра зафіксувала температуру 39,4°С

"За нашими оцінками, якихось істотних змін температурного режиму протягом найближчих двох тижнів в Україні ми не чекаємо", - заявив Кульбіда, повідомляє NEWSru.ua.

Кульбіда зазначив, що коливання температури будуть у межах двох-трьох градусів, вони залежатимуть від кількості хмар і проходження атмосферних фронтів. Проте за його словами, на загальний стан погоди це не вплине.

За словами Кульбіди, дещо відрізнятиметься погода на Заході України. "Є ймовірність зливових дощів короткочасного характеру, випадання граду і шквалистого посилення вітру", - уточнив він. Кульбіда додав, що в окремі дні дощі також пройдуть у південних і центральних областях. Водночас він зазначив, що найменша кількість опадів очікується на Півночі, Північному Сході та на Сході України.

Говорячи про погоду у серпні, Кульбіда зауважив, що цього місяця також прогнозується досить спекотна погода, температура повітря може змінитися лише в третій декаді серпня. Він повідомив, що у третій декаді серпня, виходячи з досвіду попередніх років, можуть бути досить "різкі зміни погодних умов, пов’язаних зі зміною повітряних мас".

Відповідаючи на запитання про вплив високої температури повітря на врожай збіжжя, Кульбіда зазначив, що суттєвого впливу не буде. За його словами, згідно з прогнозами гідрометцентру, валовий збір зернових має бути в межах 42 млн тонн. Кульбіда зауважив, що це менше, ніж минулого року, але не через спеку, а у зв’язку з тим, що загинули посіви озимини, оскільки в частині областей довелося пересівати. Він підкреслив, що спека на врожай озимини суттєво не вплине, бо озимі "або завершили, або завершують вегетацію". За словами начальника гідрометцентру, спекотна погода може мати незначний вплив на врожай кукурудзи.

Кульбіда зазначив, що в липні спостерігалися рекорди температурного режиму. Зокрема, у Києві в неділю, 18 липня, температура повітря сягнула рекордної відмітки у 35,3°С. За його словами, це є рекордом для цього дня з 1881 року. Кульбіда зауважив, що на один градус нижче температура повітря у Києві була зафіксована у 2007 році.

Максимальна ж температура повітря в Києві була зафіксовна в 1936 році - 30 липня позначка термометра зафіксувала температуру 39,4°С.

При цьому він також додав, що за останні 20 років у липні-серпні по Україні підвищення температури відбулося на 0,8-1,5 градуса, залежно від регіону. Говорячи про причини підвищення середньої температури в Україні, начальник гідрометцентру зауважив, що "це не є абсолютний прояв парникового ефекту".

Водночас він додав, що доцільно вести мову про комплексну дію як природних чинників, так і впливу людської діяльності, яка посилює парниковий ефект. За його словами, нинішня температура повітря в Україні - не найвища в Європі. Найвища температура спостерігається у Нижньому Поволжі – понад 40-42 градуси. За словами Кульбіди, саме з цього регіону в Україну надходить сухе і спекотне повітря.

Зазначимо, що останніми днями в Україні і найближчих до неї країнах встановилася рекордно висока температура. Через спекотну погоду в столиці, яка негативно впливає на стан здоров'я людей, а також на якість харчових продуктів (м'ясо і м'ясні вироби, ковбаси, свіжа риба і рибопродукти, молоко і молочна продукція тощо), Головне управління з питань торгівлі і побуту КМДА ухвалило рішення про скасування продовольчих ярмарків.

Крім того, у зв'язку з настанням спекотної погоди всіма вулицями Києва, зокрема, визначеними для руху транзитного вантажного транспорту, з 10.00 до 22.00 заборонено рух великовантажного транспорту загальною вагою понад 24 тонни і навантаженням на вісь понад сім тонн.

За даними спостережень метеорологічної станції Центральної геофізичної обсерваторії 17 липня 2009 року у м. Києві були перевищені історичні значення (за період 1881-2010 рр). Середня добова температура повітря для цього дня перевищила рекордне значення середньої добової температури повітря 27,8°С (1939 рік) на 0,5°С. Новий рекорд для цього дня становить 28,3°С. Мінімальна температура за цю добу найвищою була у 2003 році (22,4°С), у суботу це значення було перевищено на 0,6°С.

18 липня 2010 р. були перевищені історічні значення всіх трьох температурних параметрів:

  • Мінімальна температура становила 23,1°С (у 1939 році 22,7°С);

  • Середня добова становила 29,3°С, що на 2,0°С вище за рекорд 1939 року;

  • Максимальна температура перевищила рекорд 2007 року ( 34,3 °С) на 0,9°С і становила 35,2°С.

Про те, як вберегтися від впливу високої температури, читайте у нашій публікації - “Тепловий удар - як запобігти неприємностям”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.