“Свобода” звинуватила московського патріарха Кіріла (Владіміра Гундяєва) в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.07.2010 04:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10833

ВО “Свобода” вважає, що патріарх Кіріл перетворить українські духовні святині на центри розпалення антиукраїнської пропаганди й релігійної ворожнечі.

16 липня 2010 року Одеська обласна організація ВО "Свобода" направила звернення у Одеське обласне управління СБУ про неприпустимість приїзду в Україну громадянина РФ Владіміра Гундяєва ("патріарха Кіріла").

У зверненні, зокрема, ідеться:

"20-28 липня 2010 року в Україну прибуде громадянин РФ Владімір Ґундяєв ("патріарх Кіріл"). Перебіг та підсумки двох попередніх візитів "патріарха Кіріла" переконливо свідчать, що його діяльність щодо України носить переважно політичний характер. Свої візити він використовує для того, щоб просувати розроблену ним, ворожу українській державності політичну концепцію "рускава міра", в якому незалежній Україні немає місця. Для зміцнення своєї влади над Україною московські стратеги висувають ідеї створення в Києві постійної "патріаршої резиденції", набуття Владіміром Ґундяєвим ("патріархом Кірілом") громадянства України, і проголошення його "Патріархом Московським, Київським і всієї Руси".

Наголошуємо, "патріарх Кіріл" свої відвідини України влітку 2009 року присвятив політичним справам і поводив себе не як духовна особа, а як спецкомісар Кремля. У своїх "проповідях" громадянин РФ В.Ґундяєв брутально ображав релігійні почуття десятків мільйонів українських православних, які не є парафіянами московської церкви, та грозив усякими карами українській владі та громадянам за так званий "розкол". Свої імперські зазіхання "патріарх Кіріл" ховав за облудливим і образливим для українців формулювання "ми – адін народ". Також Ґундяєв неодноразово підкреслював, що Українська Помісна Церква в Україні вже існує – її роль виконує установа, яка носить оманливу назву Українська Православна Церква Московського Патріархату. Як спецкомісар Кремля В.Ґундяєв був присутній на інавгурації Президента України Віктора Януковича, щоб символічно засвідчити присягу останнього на вірність Москві.

Враховуючи, що візити громадянина РФ Владіміра Ґундяєва ("патріарха Кіріла") розпалюють національну і релігійну ворожнечу, ображають почуття мільйонів українців, принижують честь і гідність України, вимагаємо вжити заходів щодо недопущення зазначеним чужинцем порушень Конституції та законів України, а у випадку порушень Владіміром Ґундяєвим українського законодавства оголосити непроханого "гостя" персоною нон-ґрата і видворити його за межі України".

Крім цього, партія розкритикувала перейменування частини вулиці Івана Мазепи в Києві на Лаврську, обвинувативши владу держави на чолі із президентом Віктором Януковичем у сприянні такому перейменуванню, що відбулося, на її думку, на прохання патріарха Московського Кіріла, повідомляє ТСН.

"Свобода" також заявила, що майбутній візит Кіріла буде присвячений питанню побудови в Києві своєї резиденції, і розкритикувала такі наміри, висловивши стурбованість загрозою збільшення його політичного впливу в країні.

У зв'язку з цим партія закликала українців взяти участь в акціях протесту проти цього візиту, а також у хресній ході від Володимирського собору до Володимирської гірки, яку 28 липня проведе Українська православна церква Київського патріархату.

Нагадаємо, патріарх Кіріл прибуде до України 20 липня. Його візит триватиме до 28 липня, за цей час глава РПЦ відвідає Одесу, Дніпропетровськ і Київ.

За минулий рік це вже третій візит Кіріла в Україну. Востаннє Московський патріарх був у Києві на інавгурації Президента Януковича.

Під час цього візиту патріарх також зустрінеться з Януковичем. Для цього Президент 28 липня перерве свою відпустку на один день.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.