Вчені розробили нову методу пошуку екзопланет

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 20.07.2010 23:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10843

Астрономи розробили новий метод пошуку позасонячних планет, розмір яких порівнянний з розмірами Землі. Використовуючи створену ними технологію, учені змогли знайти планету Wasp-3c, яка увійшла до числа найлегших з відомих екзопланет.

Стаття учених прийнята до публікації в журнал Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Коротко про роботу пише портал Space.com.

Нова технологія заснована на транзитному методі, який достатньо давно використовується для пошуку екзопланет (планет, що знаходяться за межами Сонячної системи). Коли планета проходить на тлі диска своєї зірки, вона закриває від астрономів частину випромінювання світила. Визначаючи параметри зміни яскравості зірки, дослідники можуть обчислити розміри екзопланети і характеристики її орбіти.

Автори нової роботи за допомогою 90-сантиметрового телескопа обсерваторії Йенського університету і 60-сантиметрового телескопа обсерваторії Розена в Болгарії шукали планети, зірки Wasp-3, що звертаються навколо, в сузір'ї Ліри, віддаленої від Сонця на відстань 700 світлових років. За допомогою транзитного методу вони знайшли планету Wasp-3b, маса якої дорівнює 630 земним масам. Аналізуючи час проходження Wasp-3b по диску зірки, учені виявили періодичні відхилення. Дослідники припустили, що ці відхилення пов'язані з наявністю у Wasp-3 ще однієї невеликої планети, гравітація якої викликає зміни в русі крупнішого сусіда.

Дослідивши "порушення" в транзиті Wasp-3b за допомогою комп'ютерної моделі, автори визначили, що маса маленької планети складає всього 15 земних мас (це зразково порівнянно з масою Урану), а період обертання навколо зірки дорівнює 3,75 дня. Таким чином, планета, названа Wasp-3c, увійшла до числа найлегших з відомих екзопланет.

Автори нової методики стверджують, що з її допомогою можна шукати й легші планети - тіла, маса яких порівнянна з масою Землі, повинні дати відхилення в часі транзиту близько однієї хвилини. Для того, щоб помітити цей ефект, достатньо телескопу з діаметром дзеркала один метр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.