В Україні посилюється тиск влади на свободу слова. Влада це заперечує

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.07.2010 12:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10847

«Репортери без кордонів» висловлюють стурбованість станом свободи слова в Україні. Правозахисники констатують збільшення тиску з боку влади на ЗМІ, водночас представники Партії регіонів такий тиск заперечують.

За словами генерального секретаря міжнародної організації «Репортери без кордонів» Жана-Франсуа Жульяра, приводом для його візиту до Києва стало зростання цензури в українських мас-медіа та випадків фізичного тиску на журналістів.

«Українським журналістам дедалі важче безперешкодно працювати, особливо важко критикувати владу», – вважає він.

Водночас правозахисник відзначає збільшення кількості тих людей, які готові боротися за свободу слова.

«Я не надто песимістично оцінюю ситуацію, що склалася, – щонайменше тому, що Україна – не Узбекистан чи Туркменістан, тут є вільні ЗМІ, а журналісти готові боротися за свої права», – додає Жан-Франсуа Жульяр.

«Регіонали» кажуть, що тиску немає

У Партії регіонів запевняють, що ніякого тиску на ЗМІ з боку влади немає. На думку народного депутата, члена Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Володимира Зубанова, конфлікт між ЗМІ та владою – «вигадки опозиції».

«Є певні непорозуміння, але їх можна вирішити. Що стосується фактів тиску на журналістів, то їх взагалі обмаль і з часом стає дедалі менше. Влада налаштована дуже конструктивно щодо співпраці і забезпечення свободи слова в Україні. У нас принаймні не було таких випадків, як у минулої влади, коли у листопаді минулого року представники однієї з кандидатів у президенти звернулися з проханням до суду заборонити критику Кабміну», – каже парламентар.

Створена на початку липня Тимчасова слідча комісія з питань розслідування випадків цензури для активізації роботи нині очікує нової сесії парламенту. Народний депутат від БЮТ, член комісії Олена Кондратюк розповідає, що депутати вже працюють над запитами, а їх за перший тиждень роботи комісії надійшло кілька десятків.

«Є, наприклад, звернення, які стосуються засновників ЗМІ, зокрема органів місцевої влади. Незабаром у нас вибори до органів місцевих рад, якраз починається тиск», – зазначає вона.

Народний депутат Олена Кондратюк також є автором законопроекту щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі. Зареєстрований у червні, цей законопроект (так само, як і альтернативний – нардепа Арсенія Яценюка) у Верховній Раді досі так і не розглянули.

Під час візиту в Україну представникам «Репортерів без кордонів» не вдалося зустрітися з Президентом чи його оточенням, оскільки глава держави та керівники його Адміністрації нині у відпустках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.