Вчені вперше побачили, як формуються супутники планет

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 21.07.2010 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10857

Зонду “Кассіні” вперше вдалося розгледіти формування мініатюрних супутників в кільцях Сатурну, повідомляється в прес-релізі Лабораторії реактивного руху (Jet Propulsion Laboratory).

Стаття вчених з докладним викладом результатів з'явилася в журналі Astrophysical Journal Letters.

Використовуючи спектрограф, встановлений на апараті, дослідники виявили в кільці F згустки матерії (переважно з льоду і пилу). За словами дослідників, радіус таких об'єктів може досягати 20 кілометрів. При цьому глиби, що створилися, є по суті повноцінними небесними тілами - зокрема, мають власне гравітаційне тяжіння, що утримує їх від руйнування.

Дослідники вважають, що відповідальність за формування об'єктів несуть гравітаційні поля супутників Сатурну Прометея і Пандори, які примушують матерію кільця збиратися в згустки. Учені підкреслюють, що їм вперше вдалося побачити подібні об'єкти безпосередньо в процесі формування.

Формування згустків допоможе пояснити походження таємничого об'єкту S/2004 S 6. Це тіло з діаметром від 5 до 10 кілометрів було виявлено "Кассині" в 2004 році. Відмітною особливістю даного небесного тіла є незвичайна траєкторія, рухаючись по якій воно регулярно "пробиває" кільце F наскрізь. Подібні події приводять до виникнення джетів матерії, перпендикулярних площиніі кільця.

Зонд "Кассині" був запущений в 1997 році і досяг орбіти газового гіганта в 2004 році. Проект є результатом співпраці Європейського космічного агентства (ESA), NASA і Італійського космічного агентства. Зовсім нещодавно місія зонда була продовжена до 2017 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.