Цього літа Україну накриє черговий ажіотаж - тепер стрімко дорожчатиме гречка

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.07.2010 18:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10859

У поточному періоді складаються всі передумови для подорожчання гречаної крупи, заявив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський.

Так, говорить експерт, споживачі вже відчули підвищення цін - станом на 21 липня ціна гречки в роздрібній мережі становить від 11 до 13,5 грн / кг, залежно від якості.

У відповідний період минулого року гречка коштувала 7,5-8 грн / кг. За рік, під впливом дефіциту, ціни на гречану крупу зросли в 1,7 разу.

Нагадаємо, що станом на 1 липня, за даними Держкомстату, залишки гречки були на рівні 2,7 тис. т, а це лише 23% від запасів цього ж періоду минулого року і 14% - 2008 р.

Експерти зазначають, що такий обсяг залишків гречки менший від місячної норми споживання населенням. Тобто, говорить Ярославський, на початок збору цієї культури торішніх запасів її вже не буде.

Істотне зниження запасів гречки дає підстави для очікування подальшого зростання її ціни до початку збирання нового врожаю на 10-15%, вважає глава УАК.

За його словами, валовий збір гречки прогнозується менше торішнього, тому після збирання нового врожаю ціна знизиться, але попередній рівень вже не повернеться.

Він також констатує, що обсяги нового врожаю не зможуть достатньою мірою виступити інтервенційним важелем для повернення внутрішніх цін до попереднього рівня.

За інформацією Мінагрополітики, посівні площі гречки під урожай 2010 року склали 215,4 тис. га, що на 21% менше посівних площ під торішній врожай. А за оцінками УАК, з огляду на середню врожайність за останні три роки, валовий збір гречки в 2010 році прогнозується на рівні 165 тис. т, що на 12% менше від обсягів 2009 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.