Люди з депресією насправді бачать світ у сірих тонах

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.07.2010 04:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10863

Німецькі науковці першими з’ясували, що через депресію у людей порушується чутливість нейронів сітківки ока до контрастних відтінків, через що вони можуть бачити навколишній світ у сірих тонах.

Про це повідомляється у статті, опублікованій в журналі Biological Psychiatry в середу, повідомляє РІА "Новості".

Науковці з Німеччини вже зазначали, що здатність людей сприймати контрастність чорно-білих зображень знижується у стані депресії, але раніше вони використовували для кількісної оцінки цього ефекту суб'єктивні враження пацієнтів, що робило результати аналізу ненадійними.

Автори нової статті, група науковців під керівництвом доктора Людгера Тебарца ван Елста (Ludger Tebartz van Elst) з Фрайбурзького університету в Німеччині, для вимірювання здатності людей сприймати контрастність кольору застосували так звану електроретинограмму, яка показує електричний відгук нервових клітин сітківки у відповідь на візуальні стимули.

В експерименті брали участь дві групи добровольців, по 40 людей кожна. В одній були ті, хто потерпав від сильної депресії, а друга складалася зі здорових людей. Усім добровольцям пропонувалося дивитися на чорно-білі зображення, що нагадують малюнок шахівниці. Чорні та білі ділянки цих зображень міняли свій колір на протилежний 12 разів на секунду, що, згідно із задумом дослідників, мало викликати відповідні відгуки нейронів сітківки.

"Цей відгук нервових клітин на зміни зображення відбувається задовго до того, як людина встигає усвідомити, що саме вона бачить, а тому його вимірювання є об'єктивним параметром чутливості до контрастності видимого зображення, незалежним від стану свідомості людини", - прокоментував роботу Ван-Елст.

Як виявилося, люди в стані депресії мають помітно знижений відгук на зміну кольору зображень з чорного на білий і назад у порівнянні зі здоровими людьми. На думку науковців, через це барви навколишнього світу можуть здаватися їм більш бляклими, ніж зазвичай.

Одна з гіпотез авторів статті щодо причин зниженого відгуку нейронів на контрастність зображень полягає в тому, що у стані депресії у людей спостерігається знижений рівень гормону дофаміну, необхідного для нормального функціонування так званих амакринових клітин, які сполучають між собою нейрони сітківки.

Автори статті вважають, що на основі їхнього дослідження можна розробити методику об'єктивної оцінки ступеня депресії, а також відстежувати ефективність антидепресантів. "Ми здатні на основі виміряних нами параметрів відокремити здорову людину від людини в стані депресії. Це означає, що у нас є об'єктивний параметр для вимірювання такого суб'єктивного стану людини, як депресія", - зазначив ван Елст.

Раніше британські психологи знайшли зв'язок між депресією і відвідинами Інтернету. Згідно з дослідженням, чим більше часу людина проводить в Інтернеті, тим більше вірогідність того, що вона відчуває себе нещасною.

Депресія може також виникнути, коли людина відчуває себе нереалізованою. Або навпаки — коли досягла цілі.

Також науковці упевнені, що від депресії може врятувати примітивний образ життя. Зокрема, вони рекомендують збільшити споживання кислот омега-3, активніше брати участь у колективній діяльності і більше спілкуватися з людьми, частіше і довше бувати на сонці і взагалі на свіжому повітрі, підвищити фізичну активність і забезпечити собі повноцінний сон.

Є також думка, що проблему з депресіями часто перебільшують, а найкращі ліки, все-таки, - сонячні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.