Науковці знайшли величезну зірку, яка в 10 мільйонів разів яскравіша за Сонце і більша в 320 разів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.07.2010 04:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10865

Небувалих розмірів зірку, вже названу найбільшою з колись ідентифікованих людиною у Всесвіті, відкрили британські астрономи. Вона в 320 разів більша за розмірами від Сонця.

За своєю масою вона у 265 разів більша і при цьому аж у 10 млн. разів яскравіша за Сонце, повідомляє NEWSru.ua з посиланням на Sky News.

За неймовірним відкриттям стоїть група британських науковців на чолі з професором Шефілдського університету Полом Кроутером. За допомогою космічного телескопа Hubble від NASA і могутніх установок в Європейській південній обсерваторії вони знайшли "R136a1", досліджуючи два скупчення зірок в галактиці Велика Магелланова Хмара, розташована по сусідству із Сонячною системою.

Наведений нижче відеосюжет дає любителям астрономії уявлення про розміри зірок і планет. Зірка VY сузір'я Великого Пса, що поступилася тепер першістю новонайденому супергігантові, така велика, що якби над її поверхнею летів літак зі звичайною для Землі швидкістю 900 км/год, то повний виток він зробив би за 1100 років! Діаметр цього супергіганта становить близько 2,8 млрд км. Але тепер і цей рекорд побито.

До теперішнього часу науковці вважали, що максимальна маса зірок приблизно в 150 разів перевищує сонячну. Астрономи виявили у вивченому ними скупченні є аж кілька світил, що перевершили цей рубіж, але одне з них - "R136a1" - виявилося справжнім надгігантом.

З урахуванням того, що впродовж свого життя зірки втрачають масу, науковці вирішили, що середнього віку гігант втратив майже п'яту частину своєї маси з моменту зародження близько 1 млн років назад, а тоді вона сягала мало чи не 320 сонячних мас. "Враховуючи рідкісність таких велетнів, малоймовірно, що цей новий рекорд буде побито в осяжному майбутньому", - заявив професор Кроутер.

За розрахунками фахівців, якщо уявити подібну зірку в нашій галактиці, то вона виявилася б яскравішою за наше Сонце в стільки ж разів, у скільки Сонце яскравіше за повний Місяць.

Нагадаємо, що раніше астрономи відкрили ще одне цікаве явище. Так, одна із зірок буквально поїдає свою планету. Дані, отримані з орбітального телескопа "Хаббл", підтвердили, що найгарячішу з відомих екзопланет - WASP-12b - справді "пожирає" її власна зірка, поступово "висмоктуючи" речовину з верхніх шарів її атмосфери.

У лютому група науковців під керівництвом Шу-лін Лі з Інституту астрономії і астрофізики Кавлі в Пекіні, вивчивши властивості незвичайної подвійної системи WASP-12, дійшла висновку, що тяжіння зірки спотворює форму планети, а гравітаційні приливні хвилі, що виникають при цьому, так сильно розігрівають її зсередини, що навколо утворюється хмара речовини, яка поступово відтягує зірка. Через це WASP-12b приблизно через 10 мільйонів років повністю зникне.

А у грудні астрономам вперше вдалося виявити водяну екзопланету, що належить до класу Суперземель і має власну атмосферу. Стаття науковців з'явилася в журналі Nature, а її короткий виклад наводять на сайті Європейської південної обсерваторії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.