Російські вчені винайшли спосіб бездоганного копіювання картин

Автор/джерело -  © Gazeta.ua



Дата публiкацiї - 22.07.2010 04:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10866

Російські фізики з Фізичного інституту ім. П.Н. Лебедєва (ФІАН) винайшли спосіб настільки бездоганного копіювання будь-якої картини, що тепер, наприклад, “Мона Ліза” може бути відтворена в мільйонах екземплярів, які буде не відрізнити від оригіналу.

Єдиний обмежувач - точність первинного сканування зразку.

Домогтись цього допоможе розроблена співробітниками інституту нова технологія прямого лазерного перенесення речовини за допомогою видимого світла. Роботою пристрою, здатного відтворювати масляний живопис, здійснювати літографію і навіть будувати мікросхеми, можна буде керувати так само, як і будь-яким принтером - за допомогою комп’ютера.

"Ми розробили технологію перенесення речовини, зокрема, масляних фарб за допомогою лазера на парах міді, що працює в режимі підсилювача яскравості зображення. За допомогою такої технології можна переносити не тільки окремі елементи, але й цілі фрагменти зображення", - пояснив глава групи розробників ФІАН Олександр Насібов.

При цьому зображення можна відтворювати з дуже високою роздільною здатністю, підкреслив учений.

"Розмір одного субпіксела визначається роздільною здатністю оптичної системи, - відзначив професор Насібов. - Тому за наявності спеціальної оптики лазерне випромінювання можна сфокусувати до дуже малої величини. Окремі субпіксели можуть мати розмір в 20 мкм, і сприйняття кольору буде практично таким же, як і при змішуванні фарб".

Втім, за допомогою нової технології можна не тільки копіювати, але і творити нові картини. Причому художники можуть писати без всякого пензля - просто на екрані комп’ютера, а потім перенести художній твір на полотно за допомогою нововинайденого приладу.

Але мова йде не тільки про живопис, уточнив Насібов.

"Істотною перевагою методу прямого лазерного листа є можливість перенесення на заданий об’єкт різних речовин, зокрема і твердих, що неможливе при використанні звичайних принтерів. Це основна і вона ж принципова відмінність", - відзначив він.

Ця ж особливість надає і важливіші для технологій можливості, ніж копіювання живопису. Адже на місці масляних фарб можуть бути тонкі плівки, органічні сполуки, напівпровідникові структури і тому подібне, пояснюють дослідники. Тому нова технологія може бути з успіхом використана і в електронній промисловості - для виготовлення пасивних елементів мікросхем і органічних світлодіодів, органічних дисплеїв, а також для виконання літографії, нанесення маркувань, зокрема і на метал тощо, розповіли у ФІАН.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.