Поблизу Стоунхенджа знайшли нове давнє святилище, якому майже 5 тисяч років

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 23.07.2010 02:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10877

Нове і найдавніше святилище виявили археологи в безпосередній близькості від легендарного кам’яного мегалітного комплексу Бронзової доби Стоунхендж на південному заході Англії.



час публікації: 22 липня 2010 р., 13:55
останнє оновлення: 22 липня 2010 р., 14:42


На думку вчених, цей раніше невідомий дерев'яний "близнюк" Стоунхенджа віддалений на 900 метрів на північний захід від кільця гігантських каменів, яке є найдавнішим зі збережених подібних будівель в Європі.

Як повідомляє у четвер британський телеканал Sky News, святиня являє собою два викопаних у землі кола. Внутрішній має заглиблення, в яких, на думку вчених, у давнину були вертикально вставлені стовпи.

Нинішня знахідка - найбільша в районі Стоунхенджа за останні 50 років. Вона зроблена міжнародною групою археологів на чолі з професором англійського Бірмінгемського університету професором Вінсом Гафні.

З використанням технології, на кшталт рентгенівських променів, що проникають під землю, науковці виявили щось схоже на коло потужних витесаних обелісків, споруджене понад 4200 років тому, пише The Independent.

Новий пам'ятник, імовірно, складався з 24 дерев'яних обелісків, кожен з яких сягав 75 см в діаметрі і до 8 метрів заввишки. Коло з обелісків було обнесене внутрішнім ровом і, можливо, зовнішнім валом, передає InoPressa

Важливий також той факт, що цей "хендж" повторює форми іншого такого ж пам'ятника, давно відомого археологам, по інший бік від Стоунхенджа, за 1300 метрів на південний схід від нього. Як і нововиявлений об'єкт, він знаходився в межах прямої видимості від Стоунхенджа і мав два входи. Три пам'ятника ніби "шикувалися" на одній осі.

Виявлення нового святилища показує, що ландшафт Стоунхенджа виявився ще складнішим, ніж передбачалося, - і археологи тепер намагаються виявити його невідомі елементи. Археологи - з університетів Бірмінгема, Бредфорда, Сент-Ендрюса і Відня - намагаються простежити невідомі аспекти ландшафту Стоунхенджа, не розкопуючи єдиний котлован.

За наступні чотири роки дослідження, яке проводиться під керівництвом професора Вінса Гафні з Інституту археології та старовини при Університеті Бірмінгема, буде вивчено і зіставлено велику кількість інформації з місцевості площею 14 кв км, а потім буде створена докладна карта.

Нові дані дали змогу археологам встановити, що британська доісторична споруда Стоунхендж була побудована в 2300 році до н.е - тобто на 300 років пізніше, ніж вважалося раніше. Досі фахівці сперечаються про його призначення, проте більшість вважає, що мова йде про найдавніший храм.

"Ми датуємо нове земляне святилище 3 тисячами років до нашої ери", - заявив Гафні. Він зауважив, що "найближчим часом у районі Стоунхенджа будуть виявлені нові найдавніші об'єкти, тому що 90% території цього комплексу ще не піддавалося відповідному дослідженню археологів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.