Нардепи пропонують визначитися з міграційною політикою в Україні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.07.2010 14:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10884

В Україні фактично відсутня національна міграційна політика, оскільки українські законодавці так і не спромоглися виробити належних правил гри в галузі міграції.

Саме тому народні депутати Юрій Кармазін (НУНС), Ігор Шаров (Блок Литвина) і Юрій Гнаткевич (БЮТ) розробили і зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про основні засади державної міграційної політики України», повідомила прес-служба віце-прем’єр-міністра опозиційного уряду Юрія Кармазіна.

Кармазін запевняє, що реалізація положень законопроекту дозволить зміцнити механізми захисту прав та інтересів мігрантів для покращання демографічної та соціально-економічної ситуації в Україні.

«Сьогодні надзвичайно актуальною для України є проблема вдосконалення міграційної політики. Дійсно її розв’язання має важливе практичне значення. Адже загальна невизначеність засад державної міграційної політики спричинює недосконалість та низьку ефективність політики держави в сфері міграції, негативні прогнозні оцінки щодо впливу на соціально-економічний розвиток України, неузгодженість із загальновизнаними світовими стандартами із забезпечення прав людини. В кінцевому результаті це спричиняє дестабілізацію внутрішньої ситуації, суттєву загрозу національній безпеці Україні - створюється додаткове навантаження на державний бюджет, тінізація економіки, знижується асиміляційний потенціал корінного населення, породжується ряд соціальних проблем, зокрема, прояви ксенофобії, расизму, національної нетерпимості, які набувають радикального характеру». - наголосив Кармазін.

«Ситуація, яку має Україна в міграційній сфері, наближається до критичної. Особливості географічного становища України, як території, що перетинається світовими міграційними шляхами, а також внутрішні фактори економічного та соціального життя зумовлюють інтенсивні міграційні процеси як в середині України, так і за її межами. На сьогодні Україна одночасно виступає як країна, яка постачає власних нелегальних емігрантів, виступає транзитом нелегалів та об’єктом нелегальної імміграції іноземців. Найстрашніше те, що за оцінками Міжнародної організації міграції майже половину людей, які нелегально потрапляють на територію інших країн, ввозять посередники або вони стають об’єктами торгівлі людьми». - сказав Кармазін.

Він зазначив що сьогодні нелегальна міграція має стихійний, масовий та неконтрольований характер. За його словами, явище нелегальної міграції, завдяки своїм масштабам, впливу на суспільно-політичні процеси, зростанню негативних наслідків та загроз, поширенню кримінально індукованих форм потребує адекватного державного реагування та ефективної протидії, якої наразі немає.

«Фрагментарне удосконаленням законодавчої бази у сфері міграції є неприйнятним та неефективним доти, поки не буде вироблено загальнодержавне бачення подолання проблем у цій сфері. Саме тому необхідно прийняти закон, який би визначив основні засади державної міграційної політики України». - переконаний Кармазін.

Він підкреслив, що недооцінка масштабів відсутності основних засад державної міграційної політики України та напрямів її реалізації, ефективних механізмів запобігання нелегальній міграції наносить шкоду міжнародному іміджу країни, призводить до прямих економічних втрат та уже зараз прослідковуються вкрай негативні демографічні та соціальні наслідки, які є незворотними. Якщо стан справ у сфері міграції залишиться в державі й надалі на такому ж рівні, то через декілька років Україна буде заселена вже не громадянами України, а стане суцільним «транзитним болотом»


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.