Ленінським шляхом. Партія регіонів будує бюрократично-партійну вертикаль

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.07.2010 18:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10890

Партія Регіонів завершує процес партійної легітимізації голів обласних та районних рад під місцеві вибори.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив заступник голови ВР Микола Томенко.

За його словами, сьогодні всі голови районних адміністрацій паралельно є першими секретарями обкому ПР, а голови районних адміністрацій очолюють районні штаби ПР.

“Цей закон написаний для того, щоб була створена вертикаль, яка повинна призвести до створення таких самих більшостей, як у Верховній Раді” – зазначив Томенко.

Він також додав, що закон дозволяє депутатам обраним на місцевих виборах від однієї політичної сили, переходити до інших.

“Цей закон створений таким чином, щоб швидко сформувати більшість під діючу владу”, - сказав він.

Томенко також повідомив, що зазначений закон потребує внесення змін, оскільки містить мінімум сім положень, які не відповідають нормам чинного законодавства та Конституції.

Зокрема, перше порушення пов’язане із забороною самовисування, починаючи з міських рад: “виникає парадоксальна ситуація, оскільки на рівні села та селища дозволено самовисування, а починаючи з рівня міста - це заборонено”.

“Партія регіонів вважає, що в селі і селищі є достатня демократія, а вже починаючи з міста самовисування небезпечне”, - додав він.

За словами Томенка, закон також містить низку заборон для певних соціальних категорій громадян,що взагалі є антиконституційним.

Томенко також вважає, що заборона політичним партіям, які зареєстровані менш, ніж за рік до виборів, брати участь у виборчій кампанії – це все одно, що встановити норму про можливість балотування після 60 років.

Крім того, віце-спікер додав, що згідно з новим законом, ради формуватимуться не за принципом пропорційності, а за принципом територіального представництва громад, а це в свою чергу призведе до збільшення кількості депутатів з 233 тисяч до 250 тисяч.

Антиконституційним Томенко також вважає норму перехідних положень, за якою вибори проводяться скрізь, окрім виборів мера столиці і Київради, а також виборів Тернопільської обласної ради.

“Якщо по-людськи сказати, то це звучить приблизно таким чином як Конституція України так і чинне законодавство діють у всіх без винятку місцях, крім міста Києва та Тернопільської області”, - заявив Томенко, додавши, що БЮТ наполягатиме на скасуванні цієї норми.

Замість післямови. Ми вже жили у суспільстві де комуністична партія була єдиною направляючою і керівною силою. Такий державний устрій називається тоталітарним.

Що відбувається нині? Не можна не помітити, що Партія реіонів йде протореним ленінським шляхом, реставруючи схему необмеженої влади для самих себе.

А чи повернемося ми до часів, коли вибори остаточно перетворяться у фарс, коли всі голосуватимуть виключно за кандидатів непорушного блоку Партії регіонів і безпартійних - залежатиме від нас самих.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.