Українська влада практично нічого не робить для зменшення енергоємності виробництва

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.07.2010 13:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10901

Експерти констатують – Україна витрачає втричі більше енергоресурсів на виготовлення одиниці продукції ніж в середньому держави Європейського Союзу.

Натомість Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів зазначає: в Україні починаючи з 2000 року спостерігається стійке зменшення енерговитрат в галузі економіки. Експерти ж наголошують, що це пов’язано з банальною економією, особливо газу, ціна на який, збільшується з року в рік.

Спроби діагностики основних недоліків української енергетики презентували експерти Міжнародного центру перспективних досліджень. Серед головних проблем вони назвали низьку енергоощадливість та спекулювання на тарифах.

Плачков: В Україні суцільний «тарифний блуд»

Зокрема, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков вважає тарифну політику в Україні «суцільним блудом»:

«Абсолютно злочинна тарифна політика в нашій державі. Коли по газу вже декілька років платимо ціну, встановлену за рівнем споживання у попередній рік. Може минулого року громадянин спожив 20 тисяч кубометрів, а цього року лише три тисячі? Чому він має платити за ціною минулого року? Це нецивілізовано!», – зазначає екс-міністр.

Експерт у галузі екології Дмитро Хара, вважає, що чим більшими будуть тарифи, тим менше будуть витрачати енергії, а отже і забруднювати навколишнє середовище. «Ми бачимо по газу. Коли в нас стала адекватна ціна на газ, ми стали споживати його на 40% менше, – говорить еколог. – Коли виросте ціна на електроенергію, то нам і половини реакторів не треба буде».

Україна просто спалює гроші – посол Швеції

Про необхідність зменшити енерговитрати України говорить і посол Швеції в Україні Стефан Гулгрен: «Те, що ви в основному робите – це спалюєте гроші. Зі збереженням енергії, ви збережете свої гроші, – зазначає посол. – Це те, що ми зрозуміли в своїй країні багато років тому. Ми маємо альтернативні ресурси, але в нас немає вугілля, немає газу. Тому енергозбереження стало для нас дуже важливим».

Гулгрен вважає, що економію енергії можна забезпечити переходом, на альтернативні джерела.

Експерт з екології, Дмитро Хара розповів, що минулого року в Україні запровадили так званий «зелений тариф». Відтепер у всіх підприємств, які виробляють енергію з альтернативних джерел ринок повинен гарантовано купити 100% їхнього продукту, за фіксованим тарифом. Але на ділі, аби сьогодні підключити до загальної мережі хоча б невеликі потужності «зеленої енергетики», треба витрачати кілька сотень тисяч гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.