У Грищенка вважають, що інцидент із забороною на в’їзд до Росії Овсієнку вичерпаний

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.07.2010 14:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10919

Міністерство закордонних справ України називає вичерпаним інцидент із відмовою у в’їзді до Росії українському правозахисникові Василеві Овсієнку.

МЗС України звернулося за роз’ясненнями до російської сторони щодо відмови у в’їзді на територію РФ у ніч на 23 липня цього року громадянину України Овсієнку», – повідомив речник МЗС України Олександр Дикусаров.

За його словами, за результатами з’ясування обставин інциденту «російська сторона на високому рівні висловила жаль з приводу відмови у в’їзді громадянину України Овсієнку».

Як заявив речник, російська сторона підтвердила рішення президента Росії про відмову від практики так званих «чорних списків» в українсько-російських відносинах.

«Ми вважаємо прикрий інцидент вичерпаним», – додав прес-секретар МЗС України, не пояснивши, при цьому, яким чином його вирішили.

У ніч на 23 липня у Брянську з поїзда №42, який йшов до Москви, російські прикордонники зняли і випровадили назад до України правозахисника Овсієнка. Йому повідомили, що його прізвище є в списку осіб, яким заборонено в’їжджати на територію Росії.

Овсієнко їхав у село Кучино Пермської області, до музею історії політичних репресій і тоталітаризму «Перм-36», який діє у приміщенні колонії особливого і суворого режиму ВС-389/36. Там він перебував у 1981-1987 роках.

Правозахисники закликали МЗС і Президента Віктора Януковича з’ясувати в МЗС Росії, чому Овсієнка не пустили до РФ.

9 липня Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Президент РФ Дмітрій Медвєдєв ухвалив рішення про відмову на основі взаємності від практики обмежень на в’їзд громадян України і дав необхідні доручення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.