Місія NASA вже виявила сотні екзопланет

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 27.07.2010 18:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10927

Вчений, що займається місією нового орбітального телескопа “Кеплер”, повідомив, що телескоп виявив в Галактиці безліч схожих на Землю планет.

Очікувалося, що ця інформація буде розкрита тільки в лютому 2011 року. Про витік даних пише портал Discovery News.

Дослідник Дімітар Сасселов (Dimitar Sasselov) поділився відомостями про результати роботи "Кеплера" під час свого виступу на конференції Tedglobal, яка проходила в Оксфорді. На одному із слайдів був намальований графік розподілу по масі виявлених телескопом планет. З 265 показаних на слайді планет 140 були позначені підписом "схожі на Землю". Це означає, що їхній радіус перевищує радіус Землі не більше ніж в два рази. Всього "Кеплер" знайшов більше 700 позасонячних планет.

До того, як астрономи обробили зібрані "Кеплером" дані, більшість фахівців дотримувалися думки, що в Чумацькому Шляху переважають великі планети, розмір яких порівнянний з розміром Юпітеру. Частково така точка зору пояснювалася тим, що існуючі методи виявлення позасонячних планет (їх також називають екзопланетами) дозволили знаходити тільки великі за розміром тіла. Чутливість "Кеплера" набагато вища (учені встановили, що він може шукати навіть супутники екзопланет), тому зібрані їм дані дозволили змінити уявлення про склад зоряних систем.

Поки відмічені на слайді схожі на Землю планети є тільки кандидатами - тобто їхнє існування має бути підтверджене подальшими спостереженнями. Вчений не виключає, що близько половини з них може виявитися не планетами, а артефактами, пов'язаними з перешкодами при спостереженні.

Крім того, деяка частина з "землеподобних" планет, з високою вірогідністю, обертаються дуже близько до своїх зірок і тому випадають з числа потенційних населених (саме можливість існування на схожих на Землю планетах життя привертає астрономів). Сасселов відзначив, що в цілому учені, що займаються місією "Кеплера", розраховують виявити близько 60 "інших Земель", уточнює портал SCIENCENOW.

На даний момент NASA, під егідою якого був створений "Кеплер", ніяк не прокоментувало заяву Сасселова.

Зазвичай інформація про дані, зібрані в ході місій Американського космічного агентства, залишається закритою для публіки і наукової громадськості протягом деякого часу. Це необхідно для того, щоб учені, які безпосередньо пов'язані з отриманням цієї інформації, могли першими опублікувати статті про відкриття. Після цього NASA викладає всі зібрані дані у відкритий доступ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.