Німеччина вже не заперечує проти приєднання України до Гаагської конвенції

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 27.07.2010 22:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10929

Німеччина планує зняти заперечення щодо приєднання України до Гаазької конвенції. Угода скасовує вимогу обов’язкової легалізації іноземних документів. Це спростить і процедуру отримання німецької візи, кажуть експерти.

Гаазька конвенція з легалізації іноземних офіційних документів в Україні набула чинності ще 2003 року. Тоді Бельгія і Німеччина виступила проти приєднання України до цієї міжнародної угоди. За рік Бельгія зняла свої заперечення, а німецька сторона і до цих пір вимагає консульського завірення українських документів, бо не довіряє українцям через велику кількість підробок.

Українські експерти критикують. «Це архаїзм таке невизнання українських документів. У нас безумовно є приклади підроблених документів. Але навряд чи можна говорити, що в Україні ця практика більш поширена, а ніж в Росії, до якої такі застереження не застосовувалися», - сказав Deutsche Welle директор інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

У Департаменті консульської служби МЗС України пояснили, що зараз для завірення документів, які потрібно надати для іноземної сторони, на кшталт диплому, свідоцтва про шлюб потрібно принести купу підтверджуючих документів, заплатити за кожен 51 гривню та чекати від п’яти до 20 днів.

Все стане простіше

Коли Німеччина офіційно зніме свої заперечення щодо приєднання України до Гаазької конвенції, то все буде простіше: приніс оригінал документу, на ньому поставили спеціальний штамп – апостиль, і від тоді чи диплом, чи будь-яка довідка вважатиметься офіційною в Німеччині та інших 94 країнах світу, які підписали Гаазьку конвенцію, розповіла співробітниця відділу консультування з питань апостилю міністерства освіти й науки України.

У посольстві Німеччини в Україні повідомили, що свою вербальну ноту про зняття заперечень щодо української сторони про легалізацію іноземних документів ФРН направило до Гааги і зараз чекає звідти згоди. Як тільки німецькі чиновники її отримають, то відразу ж українці зможуть легалізувати свої документи для Німеччини простіше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.