В Україні є село, де мешкають “заможні” селяни

Автор/джерело -  © «Новий канал»



Дата публiкацiї - 3.10.2006 20:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1093

На Вінничині є село, де шляхи мостять... мало не золотими злитками - шматками метеорита.

Велетенський небесний камінь упав там багато років тому. Іллінецький метеорит вважають одним із найстаріших у світі – йому 400 мільйонів років. Але справжньої цінності метеоритних камінців місцеві жителі не знають, відтак використовують їх як будматеріал.

Свого часу за камінець один київський бізнесмен виклав 500 доларів, розповідають у Вінницькому планетарії. Уламки метеорита відтоді суттєво подорожчали. Ними стало модно оздоблювати панелі крутих авто. Мешканці ж навколишніх сіл про це нічого не знають, хоча місце падіння метеорита відкрили понад тридцять років тому.

Марія Шевченко, директор Вінницького планетарію:
“Перша така звістка з’явилася в 1973-тьому році. Визначили, що діаметр кратера був сім кілометрів. Зараз чотири. Його утворило тіло діаметром триста метрів. До речі, зараз точно такого ж розміру астероїд наближається до Землі”.

Астрономи припускають, що метеорит при падінні вибухнув. І між селами Іваньків та Лугова утворилися три кратери. Місцевий люд називає їх кар’єрами. Відтак і використовує відповідно.

Олексій Кравець, голова сільради с. Якубівка:
“Звичайно можна мати прибуток від цього кар’єру. То єсть від того метеоріту. Це тіки створити кар’єр. Ну на це треба кошти мати. Мати кошти, щоб його відкрити”.

На туристах заробляти тут поки що не навчилися. Хоча раз на три роки фахівці з усього світу з’їжджаються до Вінниці на всесвітній самміт астрономів. Саме тоді кар’єри перетворюються на кратери. А знавці зоряного неба мішками тягнуть звідси дорогоцінне космічне каміння.

Анатолій Нікітюк, місцевий мешканець:
“Якби я знав, що вони платять. Я б возив ЗІЛАМи, КАМАЗами ці каміння. Вони в нас на території нашої місцевості, їх багато єсть”.

Крихти космічного гостя містять усю таблицю Менделєєва, та випромінюють доволі радіації. Тягти їх до хати учені не радять. Проте, селяни Лугового вважають, що каміння з кратерів їм не шкодить. І пишаються своїми довгожителями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.