Вчені відкрли явище “космотрусів”

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 28.07.2010 17:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10943

Фахівці NASA виявили особливий вид космічної “негоди”, який здатний провокувати появу полярних сяйв.

На сайті NASA викладено відео цього космічного явища.

"Космотрус" був відкритий за допомогою п'яти супутників THEMIS і названий так по аналогії з "землетрусом". Цим явищем є "землетрус" в магнітосфері Землі, який зароджується в магнітному "хвості" планети у вигляді хвиль плазми.

Земля володіє магнітним полем, яке захищає її від жорсткої космічної радіації, відхиляючи заряджені частинки, що летять від Сонця, - так званий сонячний вітер. В результаті обдування сонячним вітром магнітне поле Землі сильно витягнуте з нічного боку планети. Ця частина поля і називається магнітним "хвостом". Ближній до Землі регіон - це магнітосфера.

Іноді "хвіст" може розтягуватися, і цей процес приводить до того, що в ньому виникає напруга, під дією якої "хвіст" скорочується знову, так само як стискується розтягнута гумка.

Тоді по всьому "хвосту" проходять хвилі принесеної сонячним вітром плазми, які рухаються у напрямку Землі. По дорозі вони розсіваються магнітним полем, а їх "відгомони" доходять до магнітосфери і викликають там "космотрус".

Особливо сильні "космотруси" на навколоземній орбіті, але вони не обов'язково локалізуються там. Збурення можуть доходити аж до поверхні Землі. "Відгомони" збурень магнітосфери були зафіксовані всіма приладами на Землі, подібно до того як сейсмографи реєструють "відгомони" землетрусу по всьому світу. По оцінках астрономів, енергія "космотрусів" порівнянна з енергією сейсмічного землетрусу магнітудою 5-6.

Передвісники "космотрусів" були виявлені супутниками THEMIS в 2007 році. Апарати потрапили під струмені плазми в дальньому кінці магнітного "хвосту" Землі. Тоді фахівці направили апарати до Землі, щоб простежити за розвитком подій в навколоземному просторі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.